Зимните курорти откриха ски сезона

В трите големи планински курорта - Банско, Боровец и Пампорово, официално бе открит зимният туристически сезон.
Зимно празненство със сняг, атракции и участието на легенди на белия спорт предложи откриването на новия зимен туристически и ски сезон в Банско.

В пиринския курорт работят съоръженията, обработени и отворени са осем писти, с готовност при подходящи условия до Коледа да бъдат пуснати и останалите.

Днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев също се спусна по пистите и участва в официалното откриване на сезона.

Домакините предложиха забавни игри с награди. Първата надпревара на пистата "Томба", която вдигна градуса на настроението на всички участници и публиката на "Бъндеришка поляна", бе "Влез в отбора на шампионите".

В отборното състезание трите тима бяха с капитани - двукратният носител на Големия кристален глобус, олимпийският и трикратен световен шампион Щефан Еберхартер, петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели и най-големият български скиор-алпиец Петър Попангелов.

По-късно започна и четвъртото издание на популярната игра "Ловци на съкровища", като сред скритите под снега на "Бъндеришка поляна" многобройни награди имаше и ключове за чисто нов луксозен автомобил.

В програмата по откриването на сезона в Пампорово имаше музикални изпълнения на сцена на плаца Студенец, DJ парти и томбола с награди.

Министърът на туризма Николина Ангелкова поздрави всички и пожела успешен сезон, а за дар получи традиционен родопски чан.

Поздрав и пожелание за активен спорт имаше и от олимпийската ни медалистка Екатерина Дафовска, съобщи БТА.

До 19-и декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лв.

"В курорта през този сезон ще има безплатно обучение на начинаещи и на деца", каза Мариан Беляков, директор на Пампорово АД, цитиран от БНР.

В Боровец за откриването на сезона е предвидена богата програма с атракции за децата.

Новото за сезона по думите на Люба Кленова, маркетинг директор на "Бороспорт", е двойно повече възможности за изкуствен сняг.

„Осветените ни писти са двойно повече. В допълнение имаме и два терен-парка, които са за любителите на фрий стайла“, каза Кленова.

Заради недостатъчното количество сняг и топлото време ски зоната в Боровец няма да бъде отворена днес.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова представи своя съветник по въпросите на зимния туризъм – легендата в ски спортовете Марк Жирардели, който ще бъде и посланик на страната ни за зимен туризъм.

Ангелкова потвърди, че най-голям спад на туристите през предстоящия ски сезон се очаква от Русия и Украйна – в рамките на 1-2%, но пък се очаква общ ръст заради очакваното увеличение на зимни туристи от съседните ни страни.

Най-много туристи за сезона се очаква да дойдат от Турция (ръст от 10%), от Сърбия и Гърция (ръст от 5%), от Македония и Румъния.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини