Две площадки ще събират всякакъв отпадък без битов

С две фирми община Първомай е сключила договор за осигуряване на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Едната се намира в местността Кабата Каладж Чаир (срещу болницата), а другата – на улица „Александър Стамболийски“ 21.Подробности можете да намерите на сайта на община Първомай.

С договорите е осигурена възможността на гражданите да предават разделно събрани отпадъци от опаковки, отпадъчни материали от хартия, пластмаса, метал, стъкло, негодни за употреба батерии, текстилни отпадъци, излезли от употреба електрически уреди, опасни отпадъци и други видове отпадъци от домакинствата.

След като Конституционния съд обяви за противоконституционно решението за безвъзмездно предаване на отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ), Общината Първомай беше длъжна да осигури площадка, на която металите да се изкупуват. Освен това, разплащането ще става по безкасов път. С това се е заела фирма „ЕКО МЕТАЛ“ ООД.

Разделното изхвърляне на опаковките, на опасните вещества, електрическите уреди, батерии и други е задължение на всеки гражданин. Поставените пред домовете варели са само за битов отпадък и е недопустимо в тях да попадат пластмаси, кабели, лекарства и други.

Преди дни с писмо от кмета беше напомнено на търговците за задължението им до 31 януари да сключат договор с фирма, която да извозва събраните от тях опаковки. Изискването е по силата на последния Закон за управление на отпадъците.

Експертът по екология в Общината Румяна Янева уточни, че по -малките обекти могат да решат организацията като със заповед упълномощят служител на фирмата да изнася опаковките на изградената общинска система за разделно събиране. З по – големите търговци вариант е от списъка, който се намира на сайта на РИОСВ да изберат подходяща фирма.

Повече подробности можете да научите на телефон 0336 664 468.

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чи
    чиновническа държава
    3 0
    11:11, 9 дек 2014
    Фирмите плащат безбожно висока такса-смет, а сега ги задължават с графици, договори, уведомителни писма да усложняват още повече работата си. Те и досега са намирали начин да предават по-обемните и тежки отпадъци от дейността си като вторични суровини и то срещу заплащане. Защо чиновническата ни държава държи да се създава работа на чиновника, към който да се изпращат още бумаги, да има с какво да отчита дейност...идете и вижте как в стаята на еколожката има още други двама, които седят пред компютрите и няма какво да правят на тях...явно в бъдеще ще вкарват информацията, която сега се изисква...вместо да разкриваме нови работни места, ще създаваме работа на чиновници...

Още новини

Последни новини