18 °C

Две площадки ще събират всякакъв отпадък без битов

С две фирми община Първомай е сключила договор за осигуряване на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Едната се намира в местността Кабата Каладж Чаир (срещу болницата), а другата – на улица „Александър Стамболийски“ 21.Подробности можете да намерите на сайта на община Първомай.

С договорите е осигурена възможността на гражданите да предават разделно събрани отпадъци от опаковки, отпадъчни материали от хартия, пластмаса, метал, стъкло, негодни за употреба батерии, текстилни отпадъци, излезли от употреба електрически уреди, опасни отпадъци и други видове отпадъци от домакинствата.

След като Конституционния съд обяви за противоконституционно решението за безвъзмездно предаване на отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ), Общината Първомай беше длъжна да осигури площадка, на която металите да се изкупуват. Освен това, разплащането ще става по безкасов път. С това се е заела фирма „ЕКО МЕТАЛ“ ООД.

Разделното изхвърляне на опаковките, на опасните вещества, електрическите уреди, батерии и други е задължение на всеки гражданин. Поставените пред домовете варели са само за битов отпадък и е недопустимо в тях да попадат пластмаси, кабели, лекарства и други.

Преди дни с писмо от кмета беше напомнено на търговците за задължението им до 31 януари да сключат договор с фирма, която да извозва събраните от тях опаковки. Изискването е по силата на последния Закон за управление на отпадъците.

Експертът по екология в Общината Румяна Янева уточни, че по -малките обекти могат да решат организацията като със заповед упълномощят служител на фирмата да изнася опаковките на изградената общинска система за разделно събиране. З по – големите търговци вариант е от списъка, който се намира на сайта на РИОСВ да изберат подходяща фирма.

Повече подробности можете да научите на телефон 0336 664 468.

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Чи
  чиновническа държава
  3 0
  11:11, 9 дек 2014
  Фирмите плащат безбожно висока такса-смет, а сега ги задължават с графици, договори, уведомителни писма да усложняват още повече работата си. Те и досега са намирали начин да предават по-обемните и тежки отпадъци от дейността си като вторични суровини и то срещу заплащане. Защо чиновническата ни държава държи да се създава работа на чиновника, към който да се изпращат още бумаги, да има с какво да отчита дейност...идете и вижте как в стаята на еколожката има още други двама, които седят пред компютрите и няма какво да правят на тях...явно в бъдеще ще вкарват информацията, която сега се изисква...вместо да разкриваме нови работни места, ще създаваме работа на чиновници...

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини