26 °C

Семинар събра експерти, финансисти и представители на малкия и среден бизнес

Чавдар Здравчев в ролята преводач и Дейвид Каро

Европейски фондове за устойчиво развитие на земеделието през новия програмен период 2014 – 2020г.“ това е темата на семинар, домакин на който е община Първомай.

Целта е популяризиране на възможностите за малкия и среден бизнес в общината в региона. Идеята е възникнала по време на среща на бизнеса и местната власт в Златни пясъци, където кметът Ангел Папазов я предлага на председателя на обединените бизнес клубове Веселин Халачев. Днес тя се реализира с участието на експерти по темата, финансови институции и представители на малкия и средния бизнес в общината и региона. Гости на събитието са Дейвид Каро – председател на Европейския Алианс на малкия бизнес (ESBA), председателя на Тракия Кент – Адем Дългъч, посланици и консули, председателя на Общински съвет Дечко Петков и др. Големият отсъстваш от събитието беше министъра на земеделието Десислава Тенева, която не успя да присъства заради провеждания в Народното събрание парламентарен контрол. Въпреки това госпожата изпати поздравителен адрес, в който пространно говори за мерките и задачите, които трябва да бъдат преследвани за развитие на селскостопанското производство.

Преди Ангел Папзов да открие официално теоретичната част, той организира за гостите посещение в няколко местни фирми - „Сладък път“, „Доаян Агро“ и „Шипка“.

Г-н Дейвид Каро, в отговор на въпроса ни какво очаква от този форум, сподели, че би искал да научи повече за проблемите на местно ниво на малкия бизнес и да се запознае с добри практики, и допълни, че семинарът би имал смисъл, ако има повече въпроси и отговори, ако в разискванията се включат и повече финансови и банкови институции. „Впечатлен съм – каза още – от помощта, която получават от местната власт предприятията, които посетихме. Огромен обем износ и контакти те дължат на администрацията. Мисля, че духът на предприемчивост, който имате вие е добър образец за много хора от северна Европа“.

Модератор на срещата стана Веселин Халачев.

Със стратегическата рамка и възможностите за развитие на бизнеса в аграрния сектор през програмния период присъстващите запозна Владислав Цветанов – експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“.

Дискусията продължи със Старегическата рамка за развитие на малкия и средния бизнес, представена от началник отдел в Дирекция „Развитие на селските райони“ Стефан Спасов, а за финал на първия ден остана лекцията на експерт „Европейски фондове“ Анселмо Капороси „Култура, туризъм, земеделие – печелившо трио за развитие на селските райони“.

Утре семинарът ще продължи с дискусии по европейските земеделски политики.

Теодора Кирякова

За гостите беше подредена изложба "Произведено в Първомайско"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Cu
  CuMo
  19 -3
  08:45, 29 ное 2014
  Теодоро, за пореден път ми доказваш, че или си крайно некадърна или си подлога на местната власт... значи високопоставения гост от Казахстан влиза в графата "(някакви си) посланици и консули" без да си направиш труда да питаш за името му, обаче ония запъртък дечо си го писала... ужас, жалка си
  • 39
   3939
   14 -3
   10:06, 29 ное 2014
   И двете е , но не го знае.
 • 2
  Мо
  мохамед
  2 -1
  09:33, 30 ное 2014
  Афтурката гаврена така както и Хитлер не се е гаврил с евреите!!!!Следва обезпаразитqване!!!!
 • 3
  1_
  1_1414390573
  6 -1
  13:30, 30 ное 2014
  Колко от заема изхарчи общината за този форум ?
  • На
   Найдьо
   1 -1
   20:11, 30 ное 2014
   Ти па кво против имаш умни хора да дохождат. Инак кога ша видиш друг път некой такъв. Пък и закво да не ги почерпят. Ми на гостенин се слага я туршийка, я ракийка, я медец, я ягне в торбата. То, след кат закопат некой в гробето да го фъкат червеите, одят да праят моабет, па на вас ви съ свиди некой лев за имиж. Мое сме прости, ама сме културни. Я съм за суфрътъ и за тва да идват видни хора у града. Трябва да са представим както трябва.
 • 4
  2х2е5за6
  10 0
  21:03, 30 ное 2014
  Изгониха от града всяко производство различно от краставичарството иимамбаялдъта - т.е. тяхното.

Още новини

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини