Гласовете за стария дъб от село Градина не стигнаха, за да получи специална грижа

инж. Христо Христов

Старият дъб, в двора на Христо Генов в село Градина зае второто почетно място в класацията“Дърво с корен 2014“ в конкурса на Фондация „Екообщност“ стана ясно на вчерашната церемония по награждаването. Почетна е и наградата, която беше връчена на номиниралия дървото – инж. Христо Христов – грамота. Така специализираната грижа, за която се бореше градинския дъб ще бъде получена от победителя – 51-годишният чинар от видинското село Арчар.

За най-старото дърво в община Първомай сме писал няколко пъти. То е на 650 години, възраста му е определена с помощта Николай Хайтов. Тази година отдъба се отчупи  клон, приблизително изчислен, че е 25 тона. Отворената "рана" в най - скоро време трябва да бъде затворена, за да не събира вода и да загние.

Според регламента, печелившо е само едно дърво – това, което е събрало най – много гласове. Арчарският чинар е с малко над 1100 гласа. Засаден е през 1963 като част от честването на Деня на труда. „Засаждането на дървото е било изключително трудно, тъй като след дълги спорове и караници, то е стигнало до Арчар и е било засадено“- пише във визитката на чинара.

Сама по себе си идеята на конкурса е много добра. Тя е част от световна инициатива, но често в номинациите има недоказани и дори смешни твърдения –за един от кандидатите за слава - чинар на 800 години от село Джигурово, например, пише, че „Под широката му корона са почивали и кънтяли стъпките на Самуиловите воини. При все, че тази година отбелязахме 1000 лета от смъртта на Самуил. Подобно е и твърдението за 250- годишния космат дъб от град Сливница: „Вековният дъб, който се извисява величествено над град Сливница, е станал свидетел на едно от най-значимите събития в историята на нашия град, а именно ожесточените боеве по време на Сръбско-българската война през 1885 г“. Познавачите на историята знаят, че боевете не са се водили в Сливница, а на километри оттам (Три уши, Гургулят).

Каквото и да кажем за конкуренцията, не може да не признаем, че кампанията не увлече мнозинството, то не се почувства съпричастно и второто място е огромен успех на идейния двигател на местната кампания – Христо Христов.

А мотото на конкурса е "Търсим дървото с корен - с история, произход, традиция, принадлежност, връзка с живото, с природата, със земята“.

Чинарът от Арчар продължава битката си за „Европейско дърво на 2015“. За тази година, победител беше старият бряст в центъра на Сливен.

Фондация "Екообщност" раздаде награди в още няколко категории:

За "Дърво с бъдеще" наградата отиде във Варна, където спечели магнолия, засадена от випуск 2013/2014 г. в двора на НГХНИ "Константин Преславски" по дългогодишна училищна традиция. Александър Иванов, който грабна наградата разказа, че миналата година целият випуск на гимназията се е събрал и е засадил магнолията. Призивът е, когато завършим да се връщаме в училище, за да се грижим за дървото, което сме засадили, посочи Иванов. Традицията учениците да засаждат дървета датира от 2003 г. В момента двора на училището е изпълнен с дървета и статуетки, които обозначават випуска, който ги е засадил. Младото поколение, смята Иванов, трябва да има традиция да засажда дървета, за да се облагородява пространството около нас.

В категорията "Млад природолюбител" победител стана Мадлена Георгиева и група "Мечо Пух" от Горна Оряховица. Те получиха наградата, тъй като са засадили група дръвчета - ясен, бреза и гинко билоба в двора на градината по случай "Деня на Земята".

Нар с две стъбла в градината на семейство Стойкови в Петрич стана победителят в най-новата категория на конкурса "Дървото на нашето семейство". Наградата взе Александра Стефанова, която е номинирала дървото.

В категорията "Вековните дървета говорят" тази година имаше трима финалисти. Хилядолетните Белащински чинари от пловдивското село Белащица станаха победители. Те са свързани със спомена за ослепените Самуилови воини, основали селото.

Кметът на село Белащица разказа, че самият Пенчо Славейков написва произведението си "Неразделни"  седейки точно под тези чинари. На второ място се класира източният чинар в двора на манастир "Св. Георги Победоносец" в село Златолист, община Сандански, където е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Трети стана Скравенският дъб до манастир "Св. Николай" в ботевградското село Скравена, свидетел на посветения на Бога живот на една монахиня след преживяна трагична любовна история.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини