0 °C

Гласовете за стария дъб от село Градина не стигнаха, за да получи специална грижа

инж. Христо Христов

Старият дъб, в двора на Христо Генов в село Градина зае второто почетно място в класацията“Дърво с корен 2014“ в конкурса на Фондация „Екообщност“ стана ясно на вчерашната церемония по награждаването. Почетна е и наградата, която беше връчена на номиниралия дървото – инж. Христо Христов – грамота. Така специализираната грижа, за която се бореше градинския дъб ще бъде получена от победителя – 51-годишният чинар от видинското село Арчар.

За най-старото дърво в община Първомай сме писал няколко пъти. То е на 650 години, възраста му е определена с помощта Николай Хайтов. Тази година отдъба се отчупи  клон, приблизително изчислен, че е 25 тона. Отворената "рана" в най - скоро време трябва да бъде затворена, за да не събира вода и да загние.

Според регламента, печелившо е само едно дърво – това, което е събрало най – много гласове. Арчарският чинар е с малко над 1100 гласа. Засаден е през 1963 като част от честването на Деня на труда. „Засаждането на дървото е било изключително трудно, тъй като след дълги спорове и караници, то е стигнало до Арчар и е било засадено“- пише във визитката на чинара.

Сама по себе си идеята на конкурса е много добра. Тя е част от световна инициатива, но често в номинациите има недоказани и дори смешни твърдения –за един от кандидатите за слава - чинар на 800 години от село Джигурово, например, пише, че „Под широката му корона са почивали и кънтяли стъпките на Самуиловите воини. При все, че тази година отбелязахме 1000 лета от смъртта на Самуил. Подобно е и твърдението за 250- годишния космат дъб от град Сливница: „Вековният дъб, който се извисява величествено над град Сливница, е станал свидетел на едно от най-значимите събития в историята на нашия град, а именно ожесточените боеве по време на Сръбско-българската война през 1885 г“. Познавачите на историята знаят, че боевете не са се водили в Сливница, а на километри оттам (Три уши, Гургулят).

Каквото и да кажем за конкуренцията, не може да не признаем, че кампанията не увлече мнозинството, то не се почувства съпричастно и второто място е огромен успех на идейния двигател на местната кампания – Христо Христов.

А мотото на конкурса е "Търсим дървото с корен - с история, произход, традиция, принадлежност, връзка с живото, с природата, със земята“.

Чинарът от Арчар продължава битката си за „Европейско дърво на 2015“. За тази година, победител беше старият бряст в центъра на Сливен.

Фондация "Екообщност" раздаде награди в още няколко категории:

За "Дърво с бъдеще" наградата отиде във Варна, където спечели магнолия, засадена от випуск 2013/2014 г. в двора на НГХНИ "Константин Преславски" по дългогодишна училищна традиция. Александър Иванов, който грабна наградата разказа, че миналата година целият випуск на гимназията се е събрал и е засадил магнолията. Призивът е, когато завършим да се връщаме в училище, за да се грижим за дървото, което сме засадили, посочи Иванов. Традицията учениците да засаждат дървета датира от 2003 г. В момента двора на училището е изпълнен с дървета и статуетки, които обозначават випуска, който ги е засадил. Младото поколение, смята Иванов, трябва да има традиция да засажда дървета, за да се облагородява пространството около нас.

В категорията "Млад природолюбител" победител стана Мадлена Георгиева и група "Мечо Пух" от Горна Оряховица. Те получиха наградата, тъй като са засадили група дръвчета - ясен, бреза и гинко билоба в двора на градината по случай "Деня на Земята".

Нар с две стъбла в градината на семейство Стойкови в Петрич стана победителят в най-новата категория на конкурса "Дървото на нашето семейство". Наградата взе Александра Стефанова, която е номинирала дървото.

В категорията "Вековните дървета говорят" тази година имаше трима финалисти. Хилядолетните Белащински чинари от пловдивското село Белащица станаха победители. Те са свързани със спомена за ослепените Самуилови воини, основали селото.

Кметът на село Белащица разказа, че самият Пенчо Славейков написва произведението си "Неразделни"  седейки точно под тези чинари. На второ място се класира източният чинар в двора на манастир "Св. Георги Победоносец" в село Златолист, община Сандански, където е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Трети стана Скравенският дъб до манастир "Св. Николай" в ботевградското село Скравена, свидетел на посветения на Бога живот на една монахиня след преживяна трагична любовна история.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини