23 °C

Гласовете за стария дъб от село Градина не стигнаха, за да получи специална грижа

инж. Христо Христов

Старият дъб, в двора на Христо Генов в село Градина зае второто почетно място в класацията“Дърво с корен 2014“ в конкурса на Фондация „Екообщност“ стана ясно на вчерашната церемония по награждаването. Почетна е и наградата, която беше връчена на номиниралия дървото – инж. Христо Христов – грамота. Така специализираната грижа, за която се бореше градинския дъб ще бъде получена от победителя – 51-годишният чинар от видинското село Арчар.

За най-старото дърво в община Първомай сме писал няколко пъти. То е на 650 години, възраста му е определена с помощта Николай Хайтов. Тази година отдъба се отчупи  клон, приблизително изчислен, че е 25 тона. Отворената "рана" в най - скоро време трябва да бъде затворена, за да не събира вода и да загние.

Според регламента, печелившо е само едно дърво – това, което е събрало най – много гласове. Арчарският чинар е с малко над 1100 гласа. Засаден е през 1963 като част от честването на Деня на труда. „Засаждането на дървото е било изключително трудно, тъй като след дълги спорове и караници, то е стигнало до Арчар и е било засадено“- пише във визитката на чинара.

Сама по себе си идеята на конкурса е много добра. Тя е част от световна инициатива, но често в номинациите има недоказани и дори смешни твърдения –за един от кандидатите за слава - чинар на 800 години от село Джигурово, например, пише, че „Под широката му корона са почивали и кънтяли стъпките на Самуиловите воини. При все, че тази година отбелязахме 1000 лета от смъртта на Самуил. Подобно е и твърдението за 250- годишния космат дъб от град Сливница: „Вековният дъб, който се извисява величествено над град Сливница, е станал свидетел на едно от най-значимите събития в историята на нашия град, а именно ожесточените боеве по време на Сръбско-българската война през 1885 г“. Познавачите на историята знаят, че боевете не са се водили в Сливница, а на километри оттам (Три уши, Гургулят).

Каквото и да кажем за конкуренцията, не може да не признаем, че кампанията не увлече мнозинството, то не се почувства съпричастно и второто място е огромен успех на идейния двигател на местната кампания – Христо Христов.

А мотото на конкурса е "Търсим дървото с корен - с история, произход, традиция, принадлежност, връзка с живото, с природата, със земята“.

Чинарът от Арчар продължава битката си за „Европейско дърво на 2015“. За тази година, победител беше старият бряст в центъра на Сливен.

Фондация "Екообщност" раздаде награди в още няколко категории:

За "Дърво с бъдеще" наградата отиде във Варна, където спечели магнолия, засадена от випуск 2013/2014 г. в двора на НГХНИ "Константин Преславски" по дългогодишна училищна традиция. Александър Иванов, който грабна наградата разказа, че миналата година целият випуск на гимназията се е събрал и е засадил магнолията. Призивът е, когато завършим да се връщаме в училище, за да се грижим за дървото, което сме засадили, посочи Иванов. Традицията учениците да засаждат дървета датира от 2003 г. В момента двора на училището е изпълнен с дървета и статуетки, които обозначават випуска, който ги е засадил. Младото поколение, смята Иванов, трябва да има традиция да засажда дървета, за да се облагородява пространството около нас.

В категорията "Млад природолюбител" победител стана Мадлена Георгиева и група "Мечо Пух" от Горна Оряховица. Те получиха наградата, тъй като са засадили група дръвчета - ясен, бреза и гинко билоба в двора на градината по случай "Деня на Земята".

Нар с две стъбла в градината на семейство Стойкови в Петрич стана победителят в най-новата категория на конкурса "Дървото на нашето семейство". Наградата взе Александра Стефанова, която е номинирала дървото.

В категорията "Вековните дървета говорят" тази година имаше трима финалисти. Хилядолетните Белащински чинари от пловдивското село Белащица станаха победители. Те са свързани със спомена за ослепените Самуилови воини, основали селото.

Кметът на село Белащица разказа, че самият Пенчо Славейков написва произведението си "Неразделни"  седейки точно под тези чинари. На второ място се класира източният чинар в двора на манастир "Св. Георги Победоносец" в село Златолист, община Сандански, където е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Трети стана Скравенският дъб до манастир "Св. Николай" в ботевградското село Скравена, свидетел на посветения на Бога живот на една монахиня след преживяна трагична любовна история.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини