26 °C

Глоби до 10 000 лв грозят търговци, които не събират разделно отпадъците

Еднолични търговци или юридически лица могат да отнесат глоби от 3000 до 10 000 лв, ако не събират разделно отпадъците от хартия, пластмаса, картон, стъкло, метал и опаковки от същите материали. Това се казва в специално писмо на кмета на общината, който напомня на търговците за задълженията им, продиктувани от новия Закон за управление на отпадъците. Съгласно него, упоменатите отпадъци се събират разделно и собствениците и ползвателите на търговски обекти са длъжни да ги предадат на фирми или лица, които имат разрешение да извършват такава дейност. Това се отнася и до всички производствени, стопански и административни сгради.

До 31 януари 2015 година отговорните за това трябва да сключат договори за събиране на тези отпадъци и да представят в общината документ, в който е описано транспортирането и третирането им, както и начина на разделното им събиране. За непредставени документи също може да бъде наложена глоба, тя е в размер от 2000 до 6 000.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  11
  111111_1416995822
  4 0
  11:55, 26 ное 2014
  ...къде са контейнерите и съдовете ...осигурени от Общината ...за разделянето на отпадъците...нали на тях плащаме "такса смет"...или както всичко в тази държава...Общината пак бяга от отговорност...за какви фирми и лица се говори в статията...това поражда доста въпроси ...
 • 2
  Ау
  АУУУУУУУУУ
  9 0
  12:47, 26 ное 2014
  Ало, "Мъглявината Андромеда" ли е? Какви са тия санкции, какви са тия глоби? При непосилно високите такса -смет за фирми и липса на контейнери за разделно събиране, фирмаджията да вземе на гръб денка с отпадъка и да тръгне да дири такива, ли....Защо едни се чудят как да свържат двата края, не могат да вдигнат глава от работа, за да осигурят работни заплати на хората си, да си плащат навреме данъците и таксите, а други , чиито заплати се формират от същите тези измъчени пари на фирмите, се чудят как по-труден да правят живота им!!!Ако имаше контейнери - добре, нека има санкции. Но къде ги контейнерите? Кой да санкционира кмета и общината затова, че не са ги осигурили?!!!
 • 3
  Че
  Четете бе хора!
  0 0
  12:57, 26 ное 2014
  Ако бяхте прочели за какво става дума, щяхте да разберете, че не става дума за ИЗХВЪРЛЯНЕ, а за разделно събиране на отпадъци и сключване на договор с човек или фирма, която да ги събира. Това може да става безплатно или да се плаща на търговците за предадени отпадъци.
 • 4
  11
  111111_1417005948
  3 0
  14:44, 26 ное 2014
  Всичко прочетохме...и въпросите са много...,но няма и да се намери кой да отговори...;)

 • 5
  30
  30
  2 0
  14:58, 26 ное 2014
  Отговорните за събирането...с кого да го сключатх този договор до 31 януари 2015-та...ами пишете по-ясно или да излезе кметът и да обясни по-точно, или там многобройните отговорници, които после ще тръгнат да налагат санкциите...най-напред разяснете на хората...от изнесеното по-горе нищо не се разбира...то друго и не сме очаквали...
 • 6
  18
  18
  3 0
  15:25, 26 ное 2014
  да подпишат договор...да го предадат неизвестно къде и на кого в общината...да упоменат начина на събиране ,транспортиране...че тези хора трябва да си наемат специално лице да им движи цялата тази бумащина...кога ще работят...
 • 7
  18
  18
  4 0
  15:27, 26 ное 2014
  от хиляди и хиляди търговци и юридически бица, които няма да подадат документи в общината - по 6 000; от същите - по 10 000 за неизпълнение на Закона...така ще се напълни общинската хазна...моля да ни информирате за първите резултати от прилагането...
 • 8
  1_
  1_1414390571
  3 0
  18:52, 26 ное 2014
  С камери или без камери ще ни глобяват общинарите? Колко коли ще са в екипа,като ни пишат актовете ? Кои ще ги контролира ?
 • 9
  Sp
  spoko
  1 -1
  20:03, 30 ное 2014
  Изискването за разделно събиране на отпадъците в търговските обекти е в сила от 01.01.2013 г. От важно значение е да се знае, че сключването на договор не е задължително. На първо място трябва да бъдат изяснени редът и условията за организиране на системите за разделно събиране на същите потоци отпадъци от домакинствата, които следва да бъдат разписани в съответната наредба на общинския съвет. В този смисъл, преди да бъдат предприети действия от страна на ползвателите на търговски обекти и административни, стопански и производствени сгради е необходимо те да знаят какъв е редът и начинът на организиране и функциониране на системата за разделно събиране на територията на общината.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини