Американските власти подготвят по-строга регулация за дроните от очакваното

Американската Федерална администрация на авиацията (FAA) подготвя по-строга регулация на комерсиалните дрони от очакваното, съобщава в. The Wall Street Journal. В момента предложението все още се изготвя, но вече има фиксирани елементи.

В момента използването на дрони за комерсиални цели в САЩ е забранено. FAA иска да даде разрешение, но с известни ограничения.

Очаква се администрацията да въведе изискване,че всеки оператор на дрони трябва да има лиценз за пилот. Това ще изисква от тях да имат доста часове управление на самолет или хеликоптер и е правило, което среща съпротива от привържениците на дрони от самото начало. Все пак FAA предвижда по-облекчен режим за издаване на такъв лиценз, когато става дума за оператори на дрони.

Освен това апаратите ще могат да летят само през деня, ще трябва да са видими от този, който ги управлява и ще могат да се издигат до не повече от 120 метра височина.

Предвижда се и въвеждане на обща категория за дроните. Всички дрони, които тежат под 25 кг., ще следват едни и същи правила без значение за какво се използват. Първоначалните очаквания бяха, че тези под 5 кг. ще се радват на по-облекчени правила.

FAA иска да обяви предложените нови правила до края на тази година. След това има период за публична дискусия, в който хората и фирмите могат да изпратят до администрацията своите предложения и коментари. Така до въвеждането на официални правила могат да минат още до две години.

Администрацията предвижда по-строгите правила от опасение, че в противен случай може да има твърде много дрони, които да задръстят въздушното пространство и да създадат риск за самолетите и хеликоптерите.

Очаква се основната част от недоволството да бъде насочена към забраната дрони да летят през нощта. Много компании искат да ги използват точно в тази част на денонощието за наблюдение на ниви, тръбопроводи и др.

Междувременно FAA очаква и резултатите от тестовете за дроните над 25 кг., които ще имат отделни правила. Този процес обаче ще отнеме няколко години и се очаква повечето щати да въведат собствени стандарти.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини