Общински съвет – Първомай обявява конкурс за съдебни заседатели

Общински съвет – Първомай обявява конкурс за съдебни заседатели.
Желаещите първо трябва да се кандидатират пред комисия в Общинския съвет. Изискванията към тях са да са български граждани, навършили 21 години, но на не повече от 65 г. към момента на подаване на документите. Заедно със заявление за назначаване, трябва да представят свидетелство, че не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление, да имат добро име и авторитет в обществото. Други документи, които се изискват са автобиография, копие на лична карта и за тези, които вече са били съдебни заседатели – мнение за работата им от председателя на Районния съд.  

Комисията в Общински съвет преглежда кандидатурите и предлага на съда списък с имената на лицата, подходящи за съдебни заседатели. Районният съд в Първомай е определил, че се нуждае от 24  съдебните заседатели. Те се назначават за срок от пет години.

Последна дума за Първомайския съд има Общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Пловдив.

Като част от съдебния състав, съдебният заседател има еднакви права със съдиите и равен глас с тях. Съдебни заседатели участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода. Всеки съдебен заседател заседава поне 60 дни всяка година в рамките на 5 годишния мандат. Работодателите са длъжни да разрешат неплатен отпуск за времето, през което заседателите изпълняват задълженията си. Работата им се заплаща по регламент, записан в закона.

Срокът за подаване на документи е до 17 часа на 28 ноември, в стая 204а - заседателната зала на Общински съвет.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини