Кучета заеха местата на съветниците

Кучета от различни породи и техните стопани – ученици влязоха в пленарна зала. Там Венета Кичукова представи клубовете към СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГСС „Васил Левски“ за любители кинолози и лекторите, които ще работят с децата и техните домашни любимци през следващите месеци.

Час преди обявеното начало на срещата момичета и момчета доведоха питомците си в двора на Общинска администрация. Кучетата по кучешки се боричкаха, душеха, лаеха, а някои предизвикваха бурен смях с непрекъснатото си желание да се доказват пред по- едрите екземпляри.

След това всички влязоха в пленарна зала и за изненада на част от присъстващите животните застанаха тихо и мирно до своите стопани.

Учениците от клуб „Млад кинолог“, който ще действа в Професионалната гимназия разказаха 4 кратки истории, които потвърждават сентенцията, че кучето е най – добрият приятел на човека. А приятелите на четириногите от СОУ презентираха едни от най – популярните породи.

Анелия Шанкова – професионален хендлер, международните съдии Вихра Григорова и Таня Арангелова, която е и председател на далматин сдружението се запознаха с учениците и с четириногите приятели на някои от тях. Програмата предвижда лекции и практически уроци за запознаване с различните породи, техните характеристики, правилата за отглеждане, хранене, обучение.

Клубовете са създадени и се финансират по програма УСПЕХ на Министерството на образованието, но на тях могат да присъстват абсолютно безплатно всики деца, които се интересуват от кинология. Заниманията ще приключат на 30 май 2015 година с киноложка изложба, ангажимент за която е поел кмета Папазов. Над 20 кучета, заедно със своите водачи и още много любопитни внимателно изслушаха гостите. Със спонтанен лай някои присъстващите одобряваха и потвърждаваха думите им. В хода на представянето стана ясно, че децата се грижат отлично за своите любимци, водени от инстинкта на добрия стопанин и получиха много похвали за своето отношение към тях. Представители на по - дребните породи заеха чинно място в президиума, там където седи ръководството на ОбС. Стана ясно, че едно от най- популярните кучешки имена не е Шаро или Мурджо, а Сара. А на финала всички отбелязаха с облекчение, че нито едно куче не е извършило физиологична дейност в разрез с правилата за поведение на обществено място.

Сред всички най – развълнуван беше Пеньо Запрянов – идеолог и движеща сила на местната кинология. Надявах се да има интерес, но толкова много деца не съм очаквал – сподели той.

Усилията му в Първомай учениците да имат още една възможност за оползотворяване на свободното време ще бъдат отразени в предаването на БНТ2 „Време за губене“.

Очаквайте и подготвения от ДиСтудио албум със снимки от събитието.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Се
    селяния и лентяйство
    14 -21
    13:02, 6 ное 2014
    Тия деца нямат ли си по-смислени занимания? Кучкар... Виж коментара
    • Tc
      Tctctct
      4 -4
      09:49, 7 ное 2014
      И какво лошо има в това че децата се занимават с кучета това е нещо, което според мен може да ни научи на отговорност и грижа, защото не е лесно да отглеждаш куче
    • См
      смислен
      0 0
      11:40, 7 ное 2014
      Горе в статията добре е посочено в каква графа е гледането на куче - в графата "Време за губене". На това ли трябва да се учат децата наместо да се усъвършенстват, да се изграждат интелектуално и физически, да спортуват. Пък повечето от кучкарчетата въобще не стават по-отговорни, напротив - песа им е по-важен от хората, стават нахални и си пускат без каишка животното да тормози хората на обществени места. Междувпрочем не е ли забранено да се вкарват животни в обществена сграда. Аз ако съм на мястото на съветниците ще поискам обезпаразитяване преди да влезна в тази зала. И да не се оправдават с ваксини, защото ваксината не може да предотврати всички микроби, които животното пренася по себе си. От тази гледна точка кучкарите са доста изложени на риск. А на родителите им просто се чудя?? На кучето мястото му е да лае на двора, а не по цял ден да го прегръща някой тинейджър, наместо да върши нещо по-полезно. Това преекспониране на грижата за кучета и котки е много идиотско!
    • Pa
      parv_net
      7 -3
      11:47, 7 ное 2014
      Аз предлагам като един смислен, добросъвестен, интелигентен, загрижен, добронамерен иизключително умен граждажин да дойдете и да започнете рубрика "как да възпитаваме кучкарите".
      Само тогава и единствено с ваша помощ децата ще станат отговорни, грижовни, любвеобилни и най - вече чистоплъни.
      Аз съм нещастна, че до сега ми се налага да пиша само глупости и нито един такъв достоен гражданин не ми е подал ръка, за да ме научи на елементарни неща!
      Да живее!
    • То
      товаришь Сталин
      4 -2
      14:28, 7 ное 2014
      Кучкари нада превоспитаться не с рубрики, а с обществено-полезном труде. Потомучто "Нет кучкари, Нет проблем!" Ето не относиться за осталнъйм нормальнъйм притежателям собаки, которъе не сошли с ума по своим собакам.
  • 2
    Ел
    Ели
    7 -1
    09:01, 7 ное 2014
    Я най-после в гр. Първомай има свестен общински съвет.
  • 3
    1_
    1_1414390556
    3 -1
    09:52, 8 ное 2014
    Кучетата да сменят съветниците , а след това магаретата ,свините и всякакъв друг добитък .
  • 4
    Ha
    hateisgreat
    5 -4
    21:51, 8 ное 2014
    До горните интернет парзити:
    Спрете да недоволствате, когато в града се организират инициативи, които не са Ви по вкуса. Мястото на животните било на двора... в кой век живеете? Разбира се, че грижата за домашен любимец изграждат ценни качества у младите и ги учи как да полагат се грижат и да се отнасят с други същества - нещо, което май някой е пропуснал да възпита у Вас :( Да не говорим колко е глупаво някой, чието хоби очевидно е да напада с коментари в уеб пространстовото, да говори за "полезни" и "смислени" дейности. Освен това не смятам, че да посочвате като аргумент срещу събитието личната си фобия от паразити и микроби, е особено уместно. Припомням - годината е 2014 и в днешно време има домашни любимци, по-чисти от доста хора. Бих Ви посъветвала само да си вземете едно кученце и да оставите Интернет за малко.
  • 5
    Co
    comments over!
    5 -2
    00:55, 9 ное 2014
    Е ма чакайте малко, спомена ви се тука другаря Сталин и веднага си спомнихте доброто старо време и взехте да забраняватв проявите на недоволство. А всъщност ВИЕ в кой век живеете, та не сте разбрали, че в днешно време коментарите под принципно доста инфантилните журналистически статийки често са по-интересното четиво за масовата аудитория, определено влияят на общественото мнение поне колкото статиите и в тази си роля са и полезни и смислени дейности. Но явно на ниво Първомай човек е по-добре наистина да не се хаби ... а в момента България е на едно от първите неста в света по забляване от кучешка тения, което си е за съжаление, защото през 70-те години е била почти напълно преодоляна.
  • 6
    24
    24
    0 0
    08:29, 9 ное 2014
    Дано така силно - журналист и коментатори, да се развълнувахте и от проблема, който вчера създаде на жителите на града ни елаварията и моля за повече информация какво точно се случи с елмрежата и за по-отговорна позиция и отговор от страна на електрическата компания, чрез медията, моля
    • ..
      ....
      4 -1
      10:03, 9 ное 2014
      Нещо си се объркал - в първомай.нет няма коментатори. Имаше "интернет-паразити". Вече няма. Обезпаразитиха.
  • 7
    ..
    ..._1415521627
    0 0
    10:24, 9 ное 2014
    да, поредното гаснене обезпаразити и коментатори и паразити и вас и мен. дано утре някой напише нещо за тока...и докога ще продължава така
  • 8
    Пе
    ПЕНЬО ЗАПРЯНОВ
    5 -2
    09:00, 10 ное 2014
    Много коментари и много омраза и злост! Децата ще ги учим на кинология , а не на КУЧКАРЛЪК! Не мога да разбера какво против имате! А може би причината е че това не е "НАСИЛА":)
    А иначе място за инициативи много - може да учите на каквото си пожелаете хората стига да не е противозаконно и стига да намерите време за това и хора на които да им е интересно:)))
    Светът се променя:)
    А след време така както се отнасят към кучето си или котето си, (което те са си избрали), дай боже да се отнасят и към вас!
Последни новини