В СОУ посрещат чуждоземни гости

19 деца и 17 ръководители от 8 страни пристигнаха снощи в Първомай, а днес бяха на посещение в СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“. Събитието е част от проекта „Гласове, обединяващи Европа“, в който училището е един от деветте партньора на училища от Италия, Испания, Франция, Великобритания, Полша, Турция, Румъния и Германия, а координтор от българска страна е Веселка Шопова.

Идеята на проекта е в хода на разменени посещения, учениците от различни държави да се запознаят с бита и културата на различните народи. Децата са настанени в домовете на свои връстници и това им дава възможност да се запознаят отблизо с живота на българския ученик.

Гостите бяха посрещнати в училището според традицията - с хляб и сол, а всеки получи и китка здравец.

С кратка, но впечатляваща програма ученици и учители посрещнаха връстници и колеги. Хорът на училището, трио „Еуфория“, квартет „Аура“, мажоретки и танцьорки показаха най – доброто от извънкласните дейности, в залата беше подредена и богата изложба на картини и предмети, изработени в часовете по изобразително изкуство.

На английски гостите бяха приветствани и от директора Чавдар Здравчев – Добре дошли в България, добре дошли в нашия град , в най-доброто училище, при най – добрите ученици – каза той. И предупреди гостите, че това, което ще видят се дължи на предшественицата му – Елена Иванова. Учениците са гаранция за по – доброто бъдеще – допълни Здравчев и ние сме длъжни да ги подготвим за реалния живот, да им помогнем да станат отговорни хора. Всички – учители и ученици одобряват идеята за обединена Европа и това трябва да бъде нашата цел. Накрая директорът пожела  незабравими мигове и изрази увереност, че учители, ученици и родители ще направят всичко възможно това да стане факт.

Програмата на посещението включва среща на координаторите, занимания с традиционни бългрски занаяти в студио „Неринея“ с Красимира Славова. Гостите ще посетят комплекс „Загрей“. Утре всички ще се отправят към забележителностите в Пловдив и Бачковския манастир, а в четвъртък ще бъдат приети от кмета на Първомай Ангел Папазов. В последния ден всички заедно трябва да разучат и запишат част от предвидената в проекта песен, стиховете на която са дело на самите ученици. Преди да си тръгнат от България деца и учители ще отделят време и за разучаване на български хора.

Теодора Кирякова

Станислав с двамата си гости от Италия и Франция

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Fe
    fernanda guizem
    8 -2
    15:15, 4 ное 2014
    Hi my child is here and she tell me purvomai was amazing city ;) I like that thanks :))
  • 2
    Ja
    Jake (Джейк)
    16 -2
    20:03, 4 ное 2014
    Parvomay is a wonderful city full of marvelous people. I lived there for two years working at this school teaching English and I loved every second of it. I really miss it. Your child is gets to visit one of the best spots in the whole country!

    Браво на Шопова и Д-р Проф Асен Златаров! Вие сте известен по целя Европа и свят!
    Много ми липсва да живея там и предподава(х?) там! Хората там са най-приятелски хора в цяла България. До скоро! (и съжалявам за лошия ми български език)
  • 3
    Uf
    UFO
    13 0
    08:21, 5 ное 2014
    След посрещането на "чуждоземните гости" пожелаваме в най-скоро време да посрещнат и "извънземни гости"!
  • 4
    Го
    Гоце Параванов
    5 -3
    17:49, 5 ное 2014
    Нивото на СОУ-то е на висотата на извънземните гости. Навремето правешкия разбойник Тодор Живков говореше с космоса. СОУ-то черпи познание от традициите.
  • 5
    12
    123
    6 -5
    18:14, 5 ное 2014
    Какво ще научат нашите тъпирчета от чуждоземните циганета?
Последни новини