17 °C

В СОУ посрещат чуждоземни гости

19 деца и 17 ръководители от 8 страни пристигнаха снощи в Първомай, а днес бяха на посещение в СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“. Събитието е част от проекта „Гласове, обединяващи Европа“, в който училището е един от деветте партньора на училища от Италия, Испания, Франция, Великобритания, Полша, Турция, Румъния и Германия, а координтор от българска страна е Веселка Шопова.

Идеята на проекта е в хода на разменени посещения, учениците от различни държави да се запознаят с бита и културата на различните народи. Децата са настанени в домовете на свои връстници и това им дава възможност да се запознаят отблизо с живота на българския ученик.

Гостите бяха посрещнати в училището според традицията - с хляб и сол, а всеки получи и китка здравец.

С кратка, но впечатляваща програма ученици и учители посрещнаха връстници и колеги. Хорът на училището, трио „Еуфория“, квартет „Аура“, мажоретки и танцьорки показаха най – доброто от извънкласните дейности, в залата беше подредена и богата изложба на картини и предмети, изработени в часовете по изобразително изкуство.

На английски гостите бяха приветствани и от директора Чавдар Здравчев – Добре дошли в България, добре дошли в нашия град , в най-доброто училище, при най – добрите ученици – каза той. И предупреди гостите, че това, което ще видят се дължи на предшественицата му – Елена Иванова. Учениците са гаранция за по – доброто бъдеще – допълни Здравчев и ние сме длъжни да ги подготвим за реалния живот, да им помогнем да станат отговорни хора. Всички – учители и ученици одобряват идеята за обединена Европа и това трябва да бъде нашата цел. Накрая директорът пожела  незабравими мигове и изрази увереност, че учители, ученици и родители ще направят всичко възможно това да стане факт.

Програмата на посещението включва среща на координаторите, занимания с традиционни бългрски занаяти в студио „Неринея“ с Красимира Славова. Гостите ще посетят комплекс „Загрей“. Утре всички ще се отправят към забележителностите в Пловдив и Бачковския манастир, а в четвъртък ще бъдат приети от кмета на Първомай Ангел Папазов. В последния ден всички заедно трябва да разучат и запишат част от предвидената в проекта песен, стиховете на която са дело на самите ученици. Преди да си тръгнат от България деца и учители ще отделят време и за разучаване на български хора.

Теодора Кирякова

Станислав с двамата си гости от Италия и Франция

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Fe
  fernanda guizem
  8 -2
  15:15, 4 ное 2014
  Hi my child is here and she tell me purvomai was amazing city ;) I like that thanks :))
 • 2
  Ja
  Jake (Джейк)
  16 -2
  20:03, 4 ное 2014
  Parvomay is a wonderful city full of marvelous people. I lived there for two years working at this school teaching English and I loved every second of it. I really miss it. Your child is gets to visit one of the best spots in the whole country!

  Браво на Шопова и Д-р Проф Асен Златаров! Вие сте известен по целя Европа и свят!
  Много ми липсва да живея там и предподава(х?) там! Хората там са най-приятелски хора в цяла България. До скоро! (и съжалявам за лошия ми български език)
 • 3
  Uf
  UFO
  13 0
  08:21, 5 ное 2014
  След посрещането на "чуждоземните гости" пожелаваме в най-скоро време да посрещнат и "извънземни гости"!
 • 4
  Го
  Гоце Параванов
  5 -3
  17:49, 5 ное 2014
  Нивото на СОУ-то е на висотата на извънземните гости. Навремето правешкия разбойник Тодор Живков говореше с космоса. СОУ-то черпи познание от традициите.
 • 5
  12
  123
  6 -5
  18:14, 5 ное 2014
  Какво ще научат нашите тъпирчета от чуждоземните циганета?

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини