Сепаратистите очаквано печелят в Донбас, Русия е сдържана

Сепаратистките лидери очаквано печелят изборите в Източна Украйна. ЕС и САЩ обявиха, че не признават резултатите от т. нар. избори. Москва реагира сдържано.
На изборите в сепаратистката Луганска демократична република печели досегашният й лидер Игор Плотницки с над 63% от гласовете, според резултатите на избирателната комисия, съобщени от агенция ТАСС, цитирани от БТА.

На изборите за парламент побеждава движението "Мир на Луганск", чиято листа оглавява Плотницки, с близо 70% от гласовете, следвано от Лугански икономически съюз и Народен съюз.

Настоящият "министър-председател" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко и оглавяваното от него движение "Донецка република" водят на изборите в сепаратистката украинска област, съобщиха световните агенции, като се позоваха на проучвания екзит-пол.

Предварителните данни след приключването на изборния ден сочат, че Захарченко печели 81,37% от гласовете на изборите за лидер на ДНР. Неговите съперници Юрий Сивоконенко и Александър Кофман получават съответно 9 и 9,73%.

Движението "Донецка република" печели 65,11% от гласовете на изборите за народно събрание на ДНР, а "Свободен Донбас" получава 34,8%.

ЕС: Изборите са пречка за мира

Изборите за сепаратистки лидери в Източна Украйна са пречка пред мира и Евросъюзът няма да ги признае, заяви новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Смятам днешните президентски и парламентарни избори в т. нар. Донецка и Луганска народни републики за пречка по пътя към мира в Украйна. Гласуването е незаконно и Европейският съюз няма да го признае", заяви вчера Могерини в декларация, цитирана от Ройтерс и БТА.

Предсрочни местни избори в съответствие с украинския закон, както е предвидено в споразумението от Минск, са "законното средство за обновяване на демократичния мандат на местните власти в тези райони на Украйна. Призовавам всички страни да работят за организиране на такива избори", изтъква още Могерини.

САЩ: Русия да не изпраща войски

САЩ съветват Русия да не използва изборите в сепаратистките райони в Източна Украйна като предлог за изпращане на войски и военна техника в Украйна, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Марк Строх, предаде ТАСС.

Строх посочи, че според информация, с която САЩ разполагат, руски военнослужещи се връщат към границата с контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна.

"Отново призоваваме Русия и првържениците й сред сепаратистите да изпълняват задълженията си в рамките на споразумението от Минск", каза американският представител.

Той подчерта, че Вашингтон не признава никакви резултати от т. нар. избори и призовава членовете на международната общност също да не ги признаят.

"Единствените легитимни избори в Източна Украйна ще бъдат местните избори на 7 декември, свикани от президента Петро Порошенко", каза Марк Строх.

Русия: Избраните да решават практически задачи

Москва уважава волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна и е готова и в бъдеще да съдейства за решаване на кризата, се казва в изявление на руското външно министерство, разпространено от ТАСС.

"Изборите в Донецк и Луганск протекоха като цяло организирано, при висока избирателна активност. Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна", се посочва в изявлението.

Според руското външно министерство "избраните представители са получили мандат да решават практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в региона".

"Отчитайки състоялите се избори, е крайно важно да се предприемат активни стъпки за устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в духа на Минското споразумение", се казва още в изявлението.

Москва допълва, че е "готова заедно с международните партньори да съдейства конструктивно за решаване на кризисната ситуация в Украйна".

Захарченко: Украйна играе двойна игра

Украйна не желае мир и играе двойна игра, заяви лидерът на проруските сепаратисти Александър Захарченко, който вчера беше избран за "президент" на самообявилата се "Донецка народна република", предаде Франс прес.

На пресконференция в Донецк, след като бе обявен за победител на изборите, той посочи, че и досега не можел да разбере политиката, водена от Киев.

"Ние сме готови на диалог с тях, но очакваме от тяхна страна нормално отношение", каза Захарченко.

Шефът на избирателната комисия Роман Лягин съобщи, че Захарченко е получил повече от 70 процента от гласовете на вчерашните избори.

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е започнала наказателно производство във връзка с незаконните избори в самообявилите се Донецка и Луганска народна република.

Процедурата е по текст от наказателния кодекс на Украйна за "действия, насочени към насилственото изменение или сваляне на конституционния строй или завземане на държавната власт".

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Иван Анчев
    1 0
    10:57, 3 ное 2014
    Сащ и е.с. Признаха ли изборите в Косово!?!Сега да духат супата!!!
  • 2
    To
    tojagata
    1 0
    14:12, 8 ное 2014
    Vsi4ko koeto e vav vreda na PRAVOSLAVIETO se podkrepja ot negodnicite v amerika i lakeite im v evropa.ni6to ne napraviha za da se varne severen Kipar ot turski race otnovo v Kiparski.PRAVILNO...DA GO DUHAT E.S.I AMERIKA.
Последни новини