Сценаристът на „Господин за един ден“ получи литературната награда

Никола Статков е тазгодишният носител на Националната литература награда за проза на името на Георги Караславов. По решение на Съюза на българските писатели, той е отличен за двата си романа „Отмъщението“ и „Стоте ключа“. Два разказа, за различни епохи, но свързани от едно село. В първия се разказва за събитията около налагането на ислямската религия през 17 век, а във втория – обезлюдяването на същото село в наши дни.

Наградата "Георги Караславов" се връчва през година от името на община Първомай и в съорганизация с ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий".

Никола Статков е юрист по образование, но изкушен от словото, той създава сценариите на няколко български филма. Два от тях се считат за шедьоври – „Господин за един ден“ и „Неочаквана ваканция“. Автор е на няколко романа и разкази, а огромна популярност в Интернет придоби стихотворението му „Не ви прощавам“.

По традиция, церемонията по връчването на наградата „Георги Караславов“ започна с поднасяне на цветя пред паметника на писателя и посещението на родната му къща. 

Гости на събитието бяха Христо Ганов – секретар на съюза на издателите и един от носителите на наградата „Слав Хр. Караславов“ – Славомир Генчев, Людмила Караславова и Огнян Караславов – родственици на Георги Караславов.

Ученици от ПГСС „Васил Левски“ прочетоха откъси от романите, заради които Никола Статков получи наградата. 1000 лв, отличителен плакет и грамота бяха връчени на лауреата от заместник - кмета Николай Митков. Председателят на читалището Иван Караславов му поднесе почетния знак на читалището и книгата си "Поклон на тебе, дом "Будилник".

В реч Никола Статков благодари на организаторите и на съюза на българските писатели за наградата. С болка говори за "измислените учебници", в които най-тежкия период от българската история е лежерно представен като османско присъствие. Изрази остро несъгласие с отсъствието на Георги Караславов от христоматията с българска литература. Разказа накратко, но увлекателно за израстването си от бедното детство в село Долна бела речка до постиженията в литературата. А срещата завърши с много снимки и на чаша червено вино.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Уч
    учителка
    2 -1
    07:50, 20 окт 2014
    Моля, Съюз на българските писатели да се изписва с главна буква.
  • 2
    Уч
    учителка
    2 -1
    07:50, 20 окт 2014
    Моля, Съюз на българските писатели да се изписва с главна буква.
Последни новини