12 °C

Сценаристът на „Господин за един ден“ получи литературната награда

Никола Статков е тазгодишният носител на Националната литература награда за проза на името на Георги Караславов. По решение на Съюза на българските писатели, той е отличен за двата си романа „Отмъщението“ и „Стоте ключа“. Два разказа, за различни епохи, но свързани от едно село. В първия се разказва за събитията около налагането на ислямската религия през 17 век, а във втория – обезлюдяването на същото село в наши дни.

Наградата "Георги Караславов" се връчва през година от името на община Първомай и в съорганизация с ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий".

Никола Статков е юрист по образование, но изкушен от словото, той създава сценариите на няколко български филма. Два от тях се считат за шедьоври – „Господин за един ден“ и „Неочаквана ваканция“. Автор е на няколко романа и разкази, а огромна популярност в Интернет придоби стихотворението му „Не ви прощавам“.

По традиция, церемонията по връчването на наградата „Георги Караславов“ започна с поднасяне на цветя пред паметника на писателя и посещението на родната му къща. 

Гости на събитието бяха Христо Ганов – секретар на съюза на издателите и един от носителите на наградата „Слав Хр. Караславов“ – Славомир Генчев, Людмила Караславова и Огнян Караславов – родственици на Георги Караславов.

Ученици от ПГСС „Васил Левски“ прочетоха откъси от романите, заради които Никола Статков получи наградата. 1000 лв, отличителен плакет и грамота бяха връчени на лауреата от заместник - кмета Николай Митков. Председателят на читалището Иван Караславов му поднесе почетния знак на читалището и книгата си "Поклон на тебе, дом "Будилник".

В реч Никола Статков благодари на организаторите и на съюза на българските писатели за наградата. С болка говори за "измислените учебници", в които най-тежкия период от българската история е лежерно представен като османско присъствие. Изрази остро несъгласие с отсъствието на Георги Караславов от христоматията с българска литература. Разказа накратко, но увлекателно за израстването си от бедното детство в село Долна бела речка до постиженията в литературата. А срещата завърши с много снимки и на чаша червено вино.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Уч
  учителка
  2 -1
  07:50, 20 окт 2014
  Моля, Съюз на българските писатели да се изписва с главна буква.
 • 2
  Уч
  учителка
  2 -1
  07:50, 20 окт 2014
  Моля, Съюз на българските писатели да се изписва с главна буква.

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021

Случаен виц

Последни новини