Стратегия: Разделяне на ВСС и проверка на прокуратурата

Разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и международна експертиза за прокуратурата, предвижда нова стратегия за съдебна реформа.
Проектът на актуализираната стратегия беше представен от служебния правосъден министър Христо Иванов, предаде БТА.

Парламентарната квота от 11 души във ВСС да бъде разделена в двете колегии, предвижда още стратегията - петимата от избраните от парламента да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската квота.

Не се обсъжда изваждането на прокуратурата от съдебната власт, коментира Иванов, според когото е необходим дебат за още по-голяма независимост на прокурорите. За реформата в прокуратурата обаче той поиска да има международна експертиза, която да изясни откъде идват проблемите й.

Според него преди въпроса за статута на главния прокурор, по-важен е този за работата на прокурорите под него. Личното му мнение е, че връзките между отделните звена в прокуратурата трябва да бъдат поразхлабени, както и че седемте години мандат на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища са твърде много, съобщи БНР.

Сред новите идеи е заложена и възможността за индивидуална конституционна жалба, коментира още министърът.

Той поясни, че новият вид на стратегията не е само за една година като екшън план, а за срок от около седем години.

Решителна стъпка, без да е радикална, така в едно изречение обобщи документа Иванов, като напомни, че върху него са работили трите му предшественички в министерството.

Той отказа да прогнозира дали стратегията ще бъде одобрена от следващото мнозинство, но напомни, че за да се търси политически консенсус за съдебната реформа, първо трябва да има такъв в професионалната общност.

Дни пред официалното представяне на стратегията главният прокурор Сотир Цацаров задочно упрекна Христо Иванов, че министерството готви "на тъмно" промени в нея и Закона за съдебната власт. Обвинител номер едно предложи на следващото заседание на ВСС министърът да информира съдебните кадровици за съдържанието на стратегията. Очаква се това да стане в четвъртък.

Основната цел на стратегията е да покаже пред ЕК, че България има воля да започне реални реформи и по този начин да бъде избегнат нов критичен доклад в началото на следващата година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини