Елън Мъск отново предупреди за опасността от изкуствения интелект (видео)

Елън Мъск, известен иноватор и предприемач, създал компаниите Tesla и SpaceX, отправи поредното си предупреждение за опасността от изкуствения интелект.

На конференция в Сан Франциско той заяви, че хората не разбират колко бързо прогресира и каква заплаха крие изкуственият интелект.

Ако машините са програмирани за рекурсивно самоусъвършенстване и техните функции могат по някакъв начин да окажат пагубно влияние върху човечеството, това е крайно лош ефект, казва Мъск.

„Да речем, че задачата на машината е да ни избави от пощенския спам и тя реши, че най-добрият начин за това е като елиминира хората”, предупреди той, цитиран от CNET.

Въпреки страстта си към иновациите, Елън Мъск често говори за потенциалната заплаха от страна на „умните електронни системи”. „Трябва да бъдем крайно внимателни с изкуствения разум. Теоретично, той може да бъде по-опасен от ядрено оръжие”, заяви той по-рано.

Освен че създаде електрическите коли Tesla, Елън Мъск мечтае за колонизиране на Марс. Според него, човечеството трябва да създаде милионна колония на Червената планета, за да запази цивилизацията в случай на глобална и необратима катастрофа на Земята, която може да бъде предизвикана и от напредъка в технологиите.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини