В Първомай започна изплащането на пенсиите с електронни картони

Тонка Терзиева

В Първомай започна изплащането на пенсиите с електронни картони.

Тонка Терзиева, която в момента изпълнява временно длъжността началник станцията разясни, че промяната е както в услуга на служителите на пощите, така и в услуга на пенсионерите. Всички бази с данни вече са въведени, обработват се компютърно. Не се налага да спират по- рано изплащането на пенсии, за да си направят днешния отчет – той става автоматично. И въпреки, че се обслужват по-бързо, опашка пак има. Хората седят спокойно и не се оплакват. Следобед никой не влиза – споделят касиерките – всеки гледа да мине преди обяд.

Освен че възрастните хора ще бъдат обслужвани по-бързо, те ще могат веднага, на същото гише, да си платят и всички битови сметки – ток, вода, телефон и дори ако ползват Булсатком.

Засега електронни картони има само в 9 области в страната, но когато се въведат в цялата страна, тогава всеки пенсионер ще може да си вземе пенсията от кое да е място в страната.

В момента 2500 пенсионери си получават пенсиите „на ръка“ в пощенските станции на общината – разказва Терзиева - В населените места, където няма поща те се разнасят от пощальон от съседните села. И добавя, че днес е Денят на пощенския служител. Затова поздравява колегите си и им пожелава здраве и професионализъм.

Пощите не са това, което бяха – споделя тя – сега тук се плащат сметки, пуска се тото… Пощальоните отдавна не разнасят писма както едно време, картичките си ги пращаме по интернет. Единствено колетна служба се е запазила. 

Макар и да не пращаме писма по пощата, от пощальони още има нужда
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини