13 °C

Днес празнува античната култура

На 9-ти октомври отбелязваме Деня на Античната култура. За античност се счита обществото в съвкупност с неговата религия, съзнание, наука, изкуство във годините между 1000 г.пр.Хр. И V-VI в сл.Хр. Но в България е прието, обособяване на историята на тракийската култура, свързано с необходимостта да се акцентира на нейната самостоятелност.

Община Първомай  се намира в средата на триъгълник от забележителни антични паметници – градовете Филипополис, Августа Траяна и вила Армира отдавна са станали световноизвестни с артефакти от античността. Затова не е учудващ фактът, че тук се намира и едно от селищата, запазени в най- чист вид  от античността – на връх Драгойна. Обектът представлява площ от около 1 декар, оградена с каменна стена, от която на повърхността личи разсип, широк 4-10 м. В основната си част разсипът е от местни камъни-отломки, но също така са запазени и обработени камъни с историческа информация. Местното население е носило белезите на  развита културна нация – откритите стила (писалки) говорят за грамотни хора. Те са единствените намерени извън одриската столица Севтополис. Сред откритите артефакти има още фрагменти от местни и вносни  керамични съдове, глинени -зарове, прешлени за вретено, пулове и метални -фибули, инструменти, ножове- находки, намерено е и стъклено мънисто. Фибулите, включително и намерените рязани и недовършени екземпляри показват, че тук е съществувала металургична работилница.

Забележителен е и пръстенът, намерен до село Езерово. Той е един от малкото предмети не само в България, белязан от тракийската писменост. Макар и неразчетен, за много учени надписът е доказателство, че античното население по българските земи не е било безписмено. Загадка, формула, предупреждение... Каквото и да крие езеровският пръстен, той остава послание, мост от древността до наши дни.

И ако находките на Драгойна и езеровският пръстен са познати и за тях се говори често, две статуи намерени в района  между днешния Дебър и Татарево са позабравени от местните. Пазят се в Националния исторически музей. Едната е тяло на жена от II век, намерено до тогавашното, село Дебър към което е прикрепена глава, открита в същия район, но изработена век по- рано. Характерното за тази статуя според някои изследователи е преднамереното счупване на лявата ръка от китката и главата, което се е правело на всички статуи на богини по езическите храмове при въвеждане на Християнството.

Другата статуя е композиция в центъра на която е гладиатор с тежко снаряжение, съдия, загубилия противник и двама музиканти. Тя е намерена в района на античното светилище до Татарево.

В деня на античната култура можем да се чувстваме горди, че загадките и находките около Първомай ни правят наследници на една от първите развити цивилизации. Заставаме стъписани пред мистиката, учудени от нереално дългото съществуване на всички тези забележителни находки и сякаш дочуваме песента на Орфей.... И само иманярските разкопки, отворили рани в земята, ни напомня,т че може би има неща, които безвъзвратно сме изгубили.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини