Преференциалният вот пренареди много листи

34% от гласоподавателите са дали и преференциален вот на парламентарните избори. Това доведе до разместване в листите и появата на феномени 9/9, 18/18 и 22/22.

Пренареждане в червените листи

Избирателите на БСП в област Стара Загора създадоха нов феномен 22/22, след като избраха младежки лидер пред бивш депутат. При обработката на 100% от протоколите на всичките 482 СИК кандидатът под номер 22 в листата "БСП- лява България " Диана Михалева - лидер на младежката организация на БСП в областта, събира повече гласове от преференциалния вот, отколкото втория в листата - депутата в предишния парламент Георги Гьоков.

"БСП - Лява България" имаше номер 22 в бюлетината.

Кандидат-депутатът от БСП Георги Кадиев пък получи над 18 процента от преференциалния вот в 23-ти МИР София, с което се придвижи от девето на второ място непосредствено след водача на листата Жельо Бойчев.

Във Варна областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков от четвърто място се премести до второ място и също става депутат. Той успя да изпревари Борислав Гуцанов и Анелия Клисарова.

Вторият в листата на БСП в Кюстендил - стоматологът Иван Ибришимов, също е събрал най-много преференции - 2 201 гласа. Водачът Мая Манолова има 1 691 преференции, а бюлетините, подадени за коалицията, в които няма отбелязана преференция са 8453.

Шампион в преференциалния вот стана шампионката по стрелба Весела Лечева, която бе на последно 16-то място в листата на "БСП лява България" във Великотърновска област. Тя обаче е получила най-много преференции - 3238, като нейният резултат е 16,7% от общия брой гласове - 19 398, дадени за коалицията.
Водачът на листата Мариана Бояджиева е получила 965 преференциални гласа, а броят на бюлетините без отбелязана преференция е 9496.

Третият в червената листа във Враца Тома Томов също получи по-голям преференциален вот и измести втората Цветелина Дамяновска с 3726 преференции от действителните гласове на коалицията.

Феномен 9/9 при ГЕРБ

Партията на Бойко Борисов, която се яви на изборите с бюлетина №9, също регистрира феномен 9/9 при преференциалния вот.

В Стара Загора деветият от листата за кандидат-депутати на ГЕРБ Димитър Желев получи най-много преференции и се "изстреля" на втора позиция. По този начин Желев - досегашен председател на Общинския съвет в Раднево, най-вероятно ще стане депутат. Той събра малко над 4000 преференции.

Деветият в листата на ГЕРБ Сливен Петко Борисов също ще измести втория кандидат-депутат Галя Захариева. За Борисов са гласували 1815 избиратели, което е 7,029% и означава, че ще бъде депутат, съобщи БТА. Водачът на листата Десислава Танева е получила 73,65%, а втората Галя Захариева е с 5,32 процента подкрепа.

В Благоевград деветият в листата Кирил Котев от Сандански събра най-много преференции и минава на второ място, съобщи Дарик радио. Ако лидерът в листата Цветан Цветанов влезе като депутат от Благоевград, Котев ще лиши от място в следващия парламент Георги Андонов, който е четвърти.

Бившият футболист Дочко Дочев - девети в плевенската листа на ГЕРБ, също получи сериозна преференциална подкрепа. Благодарение на феномена 9/9 той става втори след бившата парламентарна шефка Цецка Цачева.

В Пловдивска област с депутатския пост ще се размине бившият областен управител на Пловдив Здравко Димитров, който е втори в листата на ГЕРБ, съобщи в. "Марица". Димитров, който е лидер на областната структура на ГЕРБ, отстъпи второто място на 9-ия в листата. Това е д-р Катя Попова от Първомай, която е събрала близо 17% от преференциите на гласоподавателите в областта.

Във Варна възникна казус 18/18 с ДПС

18-тият в листата на ДПС във Варна Алеко Атанасов създаде нов феномен 18/18 заради преференциите, които е събрал за себе си. Неговият номер съвпада с този на партията в бюлетината, а "чавка" за Атанасов преференциално са поставили 1454 души. Това реално го прави втори в листата, на мястото на Ерджан Себайтин.

Водачът на листата Йордан Цонев е предпочетен от 387 души, той обаче е втори в листата в Търговище. Ако ДПС имат двама депутати от Варна или ако Цонев се откаже и влезе от Търговище, Алеко Атанасов би трябвало да бъде депутат.

Петият в листата на ДПС в Кърджали изпревари лидера на партията и водач на листата Лютви Местан по преференции. Мустафа Ахмед получи 1588 преференции при 558 за Лютви Местан.Това обаче не е достатъчно Ахмед да измести Местан от първата позиция.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров измести втория в листата на Реформаторския блок в софийския 24 МИР Гроздан Караджов. Димитров беше трети в листата и е събрал над 8% вот за себе си.

Ексминистърът на социалната политика и кандидат-депутат от ГЕРБ във Враца Тотю Младенов пък бе изместен от третия в листата Красен Кръстев, който е получил 3284 преференции от действителните бюлетини за партията. За Тотю Младенов преференциите са 2717.

1 120 868 или 34% от гласувалите на предсрочните избори са използвали преференция, съобщиха от ЦИК. В момента тече повторно преглеждане на протоколите, окончателните официални резултати се очакват най-рано утре вечер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини