Борисов готов да даде министерства и на други партии

Бойко Борисов е готов да даде министерски кресла в кабинет на ГЕРБ и на други партии, дори на БСП. Коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС е невъзможна, обяви Цветан Цветанов.
Както вчера стана ясно, ГЕРБ ще опита да състави правителство на малцинството. Това означава кабинет с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа.

„Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че споделят с нас отговорността за дадени политики. Например, ако в БСП имат разумни виждания за отбраната, защо да не им дам възможност да предложат министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък, ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър", обяви Борисов пред в. „Преса“.

Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.

Лидерът на ГЕРБ е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове, защото партията му препотвърдила влиянието си в страната и получила подкрепата на 1,1 млн. избиратели.

„Големите партии правят малки компромиси, малките - големи“, категоричен е Борисов.

Лично той ще води бъдещите преговори с ръководствата на парламентарните формации, но няма да бърза да „се предлага“, за да не бъде „рекетиран“.

Бившият премиер споделя част от позициите на Патриотичния фронт (ПФ), а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.
От ПФ са категорично против ДПС като партия и управление с нея.

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче прогнозира, че ДПС, Реформaторският блок и ПФ ще подкрепят ГЕРБ, но няма да участват в коалиция.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира днес пред bTV, че коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна. По думите му разговори ще се водят с всички парламентарно представени партии, защото "трябва да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, наложено в 42-то Народно събрание".

"Ако всички парламентарно представени партии обаче кажат, че няма да заявят подкрепа за ГЕРБ, г-н Борисов внесе състав и структура на Министерски съвет за одобряване и тя бъде подкрепена само от ДПС, Борисов на следващия ден си подава оставката. Това трябва да бъде ясно", добави Цветанов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини