По 10 000 лв. за наследниците на жертвите в Горни Лом

Основната отговорност за трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души, се носи от работодателя. Те са проявили престъпно пренебрежение към предписанията.
Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Йордан Христосков пред bTV.

При експлозията в бившия завод "Миджур" край село Горни Лом на 1 октомври загинаха 13 мъже и две жени, сред които и 29-годишният изпълнителен директор и син на собственика Емил Митков.

Два дни след взрива стана ясно, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти - през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда обаче лицензът е възобновен. Тогава вътрешният министър Йордан Бакалов лаконично заяви: "Причините за взрива са комплексни, но бизнесът трябва да разбере, че освен да мисли за забогатяване, трябва взема и предпазни мерки, защото резултатът се видя".

При проверка през август т.г. пък Инспекцията по труда е установила 13 нарушения в завода, някои от които фрапиращи, и е съставила 7 акта, но предписанията не са били изпълнени.

"Този вид предприятия са обект на постоянен контрол, имало е предписания, но работодателят е продължил да прави нарушения. Той не си е свършил работата, независимо от налаганите административни и наказателни мерки, предприети спрямо него. Обжалвал е в съда тези предписания и често една част от тях са отменяни от съда, което означава, че той е разчитал на това, че може да продължи да работи по същия начин", обясни Йордан Христосков.

Социалният министър допълни, че той лично е съобщил на близките на загиналите какво се е случило.

"Обясних им, че взривът е бил толкова силен, че работниците са били изпепелени. Две жени припаднаха в краката ми. След това разбрах, че едната за кратко време губи второ дете", каза Христосков.

Министърът се закани, че ще направи всичко възможно, този който е виновен за трагедията да бъде наказан. Той увери, че ще бъде подпомогнато всяко семейство.

"Ще им помогна и да се ускорят процедурите, за да бъдат обезщетени близките. Наследниците ще получат по 10 000 лева от държавата, както и по около 900 лева помощ от Министерството на труда и социалната политика. Осигуряваме и наследствени пенсии", добави Йордан Христосков.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини