Швеция провежда парламентарни избори

равляващата коалиция в Швеция, начело с консерваторите, се очертава да загуби произвежданите днес в страната парламентарни избори и левицата да се върне на власт след 8 години в опозиция.

Проучване на общественото мнение по поръчка на националното радио прогнозира, че Умерената коалиционна партия на премиера Фредрик Рейнфелд ще спечели 38,5 процента от гласовете на избирателите срещу 47,1 процента за лявата опозиция, предаде ДПА.

При управлението на четирипартийната коалиция, оглавена от Умерената коалиционна партия на Рейнфелд и включваща още Народната партия-либерали, Партията на центъра и Християндемократическата партия, Швеция преживя финансовата криза много по-добре отколкото повечето западни страни и икономиката й от 2009 г. бележи растеж.

Но обществото е обезпокоено от слабия успех на шведските ученици, от високата безработица и от проблемите в здравеопазването. Основната опозиционна партия Шведска социалдемократическа работническа партия заедно с Партията на зелените и Лявата партия казват, че ако вземат властта ще могат да се справят с тези проблеми.

Социалдемократите освен това обещаха да намалят безработицата, да инвестират повече в образованието, социалните грижи и жилищната политика. Това може отчасти да бъде финансирано с повишаване на данъците за онези, които печелят най-много и с налагане на данъци върху банковия сектор.

Партията на Рейнфелд спечели изборите през 2006 г. и 2010 г. После кабинетът на Рейнфелд намали данъците върху доходите, за да насърчи хората да работят и да харчат и въведе реформи, които улесняват наемането на работници от компаниите.

Имиграцията е друг въпрос, който вълнува шведското общество. Антиимигрантската партия Шведски демократи се очаква почти да удвои резултатите в сравнение с предходните избори и да получи 10 процента. Така тя може да се озове в решаваща позиция при съставяне на следващото правителство на Швеция.

Рейнфелд и лидерът на социалдемократите Стефан Льовен вече казаха, че нямат намерение да си сътрудничат с Шведски демократи. И двамата лидери подчертаха, че искат да запазят политиката, благосклонна към търсещите убежище. Льовен обяви вече, че иска да управлява със зелените, които споделят почти всички политически линии на социалдемократите.

Двата лагера се различават по въпроса за разходите в сферата на отбраната и ядрената енергетика. Зелените настояват два от 10-те шведски ядрени реактора да бъдат извадени от експлоатация през идните 4 години.

Социалдемократите подкрепят увеличаване на разходите за отбрана и твърдят, че ще съберат голямо мнозинство в парламента в подкрепа на тази идея

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини