Първомайци ще могат да дадат глас и машинно

Първомай попада в един от петте района в страната, в които ще се извърши експериментално машинно гласуване на 5 октомври по време на изборите за депутати в 43 Народно събрание. От пловдивска област избраните общини са Асеновград, Първомай и Карлово, а другите области са София, Перник, Кюстендил, Плевен. Конкретните номера на секциите ще бъдат определени с решение на ЦИК – според  говорителя ѝ Камелия Нейкова. Изборният кодекс предвиждаше да има експериментално машинно гласуване в 500 секции. По-късно този брой бе редуциран с решение ЦИК до 300 секции.

 Разяснителна кампания ще бъде проведена от ЦИК. Инструкции как да дадат машинно гласа си ще бъдат давани на желаещите да се пробват в секциите, по време на изборния ден.

До момента са регистрирани 774 кандидатски листи във всички избирателни райони, като кандидати за народни представители до момента са 6063 души. От тях трима са независими. Броят на кандидатите за народни представител обаче все още не е окончателен, тъй като има процедури по обжалване, добавиха от ЦИК.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини