Турция отвори границата и прие около 2000 язиди

Турция отвори граничния пункт “Хабур” край границата си със Северен Ирак и прие група от около 2000 души от етническата общност на язидите.
Малцинството е подложено на геноцид от страна на сунитските джихадисти от "Ислямска държава". Язидите практикуват древна форма на религия, която сунитите смятат за ерес.

Групата, съставена предимно от жени и деца, е настанена в пограничните градчета Силопи и Джизре, край които са изградени общежития и палаткови лагери, предаде БНР.

Пристигналите са били подложени на медицински преглед. Оборудван е и мобилен здравен пункт медицинска помощ на нуждаещите се.

Кореспондентите от района съобщават, че стотици язиди са се струпали на границата на Турция с Ирак в търсене на подслон от насилията на джихадистите, но мнозинството от тях нямат паспорти и затова властите не искат да ги пуснат в страната.

По същото време бяха докарани за лечение в Турция и двама американски журналисти от вестник "Ню Йорк Таймс" - Алиса Рубин и Едъм Фергюсън, които пострадаха в катастрофиралия хеликоптер, който пренасяше храна за язидите в планината Сниджар в Сивирен Ирак.
Журналистите бяха транспортирани със санитарен хеликоптер на турската Служба за бедствия и кризисни ситуации в Истанбул, където са настанени за лечение в частна болница.

Междувременно американският президент Барак Обама и турският премиер Реджеп Ердоган, който беше избран за президент, са се договорили да си сътрудничат във връзка с доставянето на хуманитарни помощи за населението на Ирак и Сирия. Наскоро турският външен министър Ахмед Давутоглу се оплака публично, че никоя друга страна освен Турция не оказва помощ на бежанците.

САЩ пък съобщиха, че е малко вероятно да предприемат спасителна операция в Синджар, предаде АП, цитирана от БТА.
Пред репортери министърът на отбраната Чък Хейгъл заяви, че доставките по въздух на храна и вода са помогнали на бежанците, потърсили спасение от ислямските екстремисти, а въздушните удари, нанесени по бойците на "Ислямската държава", са дали възможност на много от цивилните да избягат. Въпреки това, добави министърът, американските усилия в Ирак не са приключили, положението там остава неспокойно.

Шарл Азнавур предложи хората от преследваните общности в Ирак, включително язиди, да бъдат настанени в "изоставените" френски села.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини