Путин преобразява Крим с нови пътища и жилища

Москва предвижда да гради в Крим нови пътища, жилища, туристически паркове и промишлени клъстъри най-вече след 2018 г.
Правителството в Москва разработи проект за федерална програма по развитието на Крим през 2014-2017 г., пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си и БТА.

За 654 милиарда рубли Русия ще построи там мост през Керченския пролив, ще реконструира жилищно-комуналното стопанство и ще оправи водоснабдяването (осигурявано в момента главно от Украйна).

Освен това руските власти планират да развият обществения транспорт в региона и да изградят комуникационни мрежи, на първо място за нуждите на министерството на отбраната.

В програмата се изтъква "основният проблем на двата нови субекта на Руската федерация - Крим и Севастопол": през 2011 г. брутният регионален продукт на човек от местното население е бил 81 300 рубли срещу 316 600 рубли средно за Русия.

Инвестициите на човек от населението през 2013 г. - 28 300 рубли срещу 90 300 средно за Русия.

"В общи линии Крим и Севастопол имат днес двойно и тройно по-лоши показатели за икономическо развитие в сравнение със съпоставими руски региони. Сходни са само цифрите за безработицата - 5,8 до 5,9 на сто в Крим през 2013 г. срещу 5,5 на сто в Русия", пише вестникът.

Наред с тазгодишната олимпиада в Сочи, в която мнозина съзряха личен проект на Путин, присъединяването на Крим вдигна рязко патриотизма и осигури "крайно благоприятно шестмесечие" за президентския рейтинг, отбелязва "Независимая газета".

Вчера държавния глава на Русия Владимир Путин започна визита в Крим. На полуострова, станал през март част от федерацията, пристигнаха и депутати от
двете парламентарни камари и кабинетът начело с премиера Дмитрий
Медведев.

Путин обсъди в Севастопол с членовете на националния Съвет за сигурност обезпечаването на реда в Крим и борбата с корупцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини