20 зоопарка, само 5 с лиценз. Преглед на печата

Прекаляваме със задкулисието така, както преиграваме с корупцията. Това казва пред "24 часа" социологът Кънчо Стойчев. Според него фактът, че Борисов връща Ваньо Танов на сцената, изобщо не е задкулисие. Защо тогава Борисов прави този ход? Просто е - това си е негов прийом да тества общественото мнение безплатно, правителството формално не е негово. Ако залата сега си замълчи (Хей, протестъри, привет!), то Танов ще си остане и в следващото правителство, анализира Стойчев.

Групата на преподавателите, подкрепили протестите и студентската окупация през 2013-2014 г., изпрати отворено писмо до служебния премиер Георги Близнашки, с което настоява за оттеглянето на Ваньо Танов от директорския пост в митниците, отбелязва на първа страница "Дума". "Повечето от нас са на мнение, че кандидатура като Ваньо Танов, пораждаща опасения и посрещана с подозрение от гражданското общество, отправя лош сигнал към всички, очакващи реални промени в страната ни и готови да работят за тях", се казва в техния текст.

Пред "Преса" Танов прави и анализ на състоянието на митниците: "Всичко, което беше градено 4 години е в разруха. Аз като отидох, започнах с реформите и системата заработи. Постигнахме сериозни ръстове на приходите и всичко беше заради това, че казах твърдо - много се е крало и това трябва да спре. А сега ситуацията е страшна и никой не може да ми обясни защо приходите намаляват. Вътреобщностните доставки /между страните в ЕС - б.р./ растат. Парадоксът обаче е в търговията с трети страни. 52 на сто от плана за приходите от ДДС на митницата е от внос от трети страни. Не мога да разбера кой е решил, като е правил плановете, че може да се съберат толкова пари, при положение че основните приходи у нас са от вътрешна търговия." Проблемът е, че планът, който бившият кабинет е заложил, е нереален. Те просто са решили да напишат някакви числа. Не са подозирали, че няма да изкарат целия си мандат, защото това, което виждам, е страшно. В структурите на митницата са се върнали схемите, които бяха характерни за 90-те години на миналия век", подчертава още Танов.

В друга статия "Преса" допълва, че митниците трябва да събират с над 43 на сто повече пари, отколкото досега, от ДДС и акцизи всеки месец, за да затворят дупките в хазната и да изпълнят плана си за приходи.

Надяваме се на предизборна кампания по правилата, споделя в интервю за "Монитор" Александър Андреев, говорител на ЦИК. " В случай че има нарушаване на предизборната кампания и сме сезирани от обществени организации или от граждани, ние ще вземем съответните мерки за налагане на наказание или преустановяване на нарушенията. Освен това ЦИК има възможност и да се самосезира, в случай че установи, че има нарушаване на предизборната кампания. Въпреки всичко се надявам, че политическите сили ще спазват законово установените принципи и няма да ги нарушават в рамките на своята предизборна кампания", казва Андреев.

Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания, алармира "Труд". От общо 20 само 5 имат лицензи. В останалите 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия.

Личните лекари, "недисциплинираният български народ" и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, съобщава под глава "Сега". До хаоса се стигна, защото касата трябва да въведе 4-значни кодове на лекарствата по инструкция на ЕС.

Грип и паралич ни заплашват повече от ебола, подчертава в отговор на въпрос за "Преса" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. "Хората се притесняват най-много от бежанците, които идват у нас. Обаче те няма как да я пренесат, защото инкубационният период е между два дни и две седмици, а емигрантите пътуват по-дълго време. Ако изобщо дойде у нас, по-вероятно е това да стане чрез пътуващите със самолет. Експертът коментира и възможността от различни епидемии в Мизия след потопа. Според него риск има, както винаги е имало след големи наводнения. "В Мизия има някои утежняващи обстоятелства. Това са както по-голямата площ, така и разположението на самия град, който е в низина. Освен това има септични ями, защото градът почти няма канализация в тази част. Утежняващо обстоятелство са и жегите напоследък. До края на седмицата трябва да започне почистването на наноси, тиня, боклуци, всичко, каквото е мъкнала водата и е останало на повърхността. После ще се премине към щателно измиване и дезинфекция. Ако това се направи както трябва, рисковете ще са значително по-малки", смята Кунчев.

Адска жега връхлита страната ни идните дни, алармира във водещата си новина "Новинар". Именно заради това от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН обявиха жълт код за всички 28 области, с който предупреждават за горещата вълна, в която навлязохме. Днес се очаква времето да е слънчево, с лек вятър от изток. До обяд температурите в равнините ще достигнат 30 градуса, а в по късните часове живакът ще скочи дори до 38 градуса.

Къщи на Средиземно море идват на цената на джип на старо, сравнява на първа страница "Телеграф". Имоти на цени от 12 000 до 20 000 евро се разпродават на кило в Гърция. Оферти за тях има и в родни сайтове за имоти. Причините за ниските цени са високите данъци и икономическата криза. Според челото на "Монитор" българинът вече предпочита морето не само за почивка, а все по-често за живеене. От 35 града, в които се е увеличило населението през миналата година, 16 са в областите Бургас и Варна.

Полша ни залива с евтини домати и ябълки, съобщава в интервю за "Телеграф" Красимир Кумчев, експерт в Асоциацията на земеделските производители в България. Те се продават на дребно по около лев, а на едро са по 55 - 60 ст., а родното производство струват 1 лв. за килограм, което е близо двойно. Тези ниски цени убиват родното производство, категоричен е Кумчев.

Българският спортен тотализатор е подал сигнал в МВР за опита за присвояване на джакпота от 5 милиона лева 5 дни след хакерската атака, съобщава за "Труд" изпълнителният директор на тотото Белчо Иванов. Тегленето, при което двамата братовчеди от Варна Продан и Николай Маринови успяха да подменят в системата на тотото числата на фиша си, бе на 26 юни. Белчо Иванов казва, че Продан се е явил в Централното управление на тотализатора на 30 юни да получи джакпота и тогава, "в изпълнение на задълженията си по чл. 205 от НПК, информирах компетентните органи от МВР, а на 01.07.2014 г. внесох официален доклад по случая.

"Двойно чекиране" е най-новият начин, по който нелегални имигранти се измъкват тайно през България за Западна Европа, твърди "24 часа". Схемата се задейства от Истанбул, където се купуват 2 самолетни билета, а бегълците се чекират със своите документи за полет от София за Турция, а с фалшива БГ лична карта се регистрират електронно за пътуване от София до Австрия, Великобритания, Германия и др., разказва изданието.

"Колкото по-добре работи ДАНС, толкова повече врагове си създава", констатира в интервю пред "Труд" председателят на агенцията Владимир Писанчев. Той отчита и напредък в борбата с трафика на наркотици. "Само при последната операция бе прекъснат канал за трафик на хероин към Западна Европа, като бяха заловени над 106 кг хероин. Не може да не отбележим и добрите резултати по опазването на културно-историческите ценности от национално и световно значение - операции, които получиха голям отзвук и за които получихме български и международни награди", казва Писанчев.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини