26 °C

Успяват само каузите, директно насочени към институциите, от които зависи изпълнението

От краткото ми подвизаване в новинарския бранш за каузите съм научила едно нещо – те успяват тогава когато енергично е притисната институцията, от която зависят. Справка – д-р Тренов и инициативният комитет за построяване на транспортен подлез. За да бъде задействана една процедура се изисква да се обърнете към хората от които зависи тя. Няма да спре музиката в „Белите брези“ докато оплакванията са само в коментарите на parvomai.net. Организираната подписка може и да лежи на бюрото на кмета (както пише в един от коментарите), но не е заведена в деловодството. Но по мои лични наблюдения и това няма да е достатъчно. Когато доктор Тренов се оплака от силата на звука на камбаната, той направи много повече усилия. Беше дадена гласност на проблема с биенето на църковната камбана, докторът писа до всевъзможни медии, отразяването беше нечувано за общината, но протестът му беше насочен към църквата и към спазването от нея на канона. Въпреки, че мнозинството не беше съгласно с него, той постигна своето – камбаната бие по канон. Живеещите до ресторанта имат основания да се оплакват от високите децибели, но ако искат да постигнат нещо трябва да спрат да мърморят под сурдинка и да пишат анонимни коментари. С радост бих отразила всяка тяхна стъпка, но нямам основание аз да заведа дело за неспазване на Наредбата за обществения ред, нямам основание да подам докладна или подписка в общината, не бих се обърнала към комисията за жалбите в Общински съвет, не бих поискала замерване на шума. Страдащите от сватбарските оркестри са поне 300 човека.

В друг случай Инициативен комитет притисна общинска администрация и Общински съвет и ги принуди да задвижат процедурата за одобряване на новия ПУП за подлез, въпреки възраженията, че той няма да реши най- належащия проблем - на инвалидите и майките с колички и въпреки протестите, че това би натоварило движението в централна градска част. Според някои коментари Янко Диков се е нагърбил с решаването на този проблем заради личния си бизнес, но всички живеещи в района знаем, че построяването на подлеза ще доведе магазин от голяма верига и това няма да спаси магазинчето му. Инвестицията би била огромна, но ще е за сметка на НКЖИ. Ако нещата не се променят след предстоящата проверка на сключваните сделки и договори от компанията, Първомай може да се сдобие с транспортен подлез, но както вървят нещата скоро няма да има площадка за стрийтфитнес, каквато се обещава отдавна. Подписка за това беше връчена на кмета по време на кампанията му за  трети мандат. Преди година група младежи отново поискаха поставянето на 2-3 уреда. Тогава обещанието дойде лично от Красимира Александрова, като уговорката беше Общински съвет да определи най- подходящото място. При актуализацията на Бюджет 2013 бяха предвидени 6 000 лв за две площадки. Същите пари се появиха и в следващия бюджет. Лятото е в разгара си, но уреди за фитнес по улиците и градинките на Първомай – няма. Не са посочени дори и подходящите за целта места.  На какво се дължи това – момчетата растат, забравят обещанията на разни „отговорни фактори“ и си намират нови занимания – по кафенетата (обикновено). А младежите, освен че искат и са направили група във фейсбук, не са притиснали никого.

Ще бъде ли решен проблемът със старото сметище? Едва ли – той е проблем само на няколко човека, които се оплакват в коментарите. От кого зависи решаването? От Регионалната инспекция по околната среда и водите и от ОбА. Няма да бъдат решени и редица други проблеми – високата скорост по „Черноризец Храбър“, разбития заради водния проект изход към Дълбок извор, каруцарите ще продължат да изхвърлят строителни отпадъци зад сградата на АДФ, автомобилите няма да спрат да паркират на забранени места. Това са само част от проблемите, за които пишете до parvomai.net, но за които институциите се правят, че не съществуват.

Parvomai.net е новинарски сайт, в него се публикуват новини, понякога в него се отразяват мнения и впечатления, понякога става поле за дискусии, но проблемите се решават другаде и от хората, носещи отговорност за това. Опитваме се вашите проблеми да бъдат чути от повече хора, но от всеки от нас и васзависи да достигнат до подходящата институция.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
26 сеп 2020
Последни новини