Успяват само каузите, директно насочени към институциите, от които зависи изпълнението

От краткото ми подвизаване в новинарския бранш за каузите съм научила едно нещо – те успяват тогава когато енергично е притисната институцията, от която зависят. Справка – д-р Тренов и инициативният комитет за построяване на транспортен подлез. За да бъде задействана една процедура се изисква да се обърнете към хората от които зависи тя. Няма да спре музиката в „Белите брези“ докато оплакванията са само в коментарите на parvomai.net. Организираната подписка може и да лежи на бюрото на кмета (както пише в един от коментарите), но не е заведена в деловодството. Но по мои лични наблюдения и това няма да е достатъчно. Когато доктор Тренов се оплака от силата на звука на камбаната, той направи много повече усилия. Беше дадена гласност на проблема с биенето на църковната камбана, докторът писа до всевъзможни медии, отразяването беше нечувано за общината, но протестът му беше насочен към църквата и към спазването от нея на канона. Въпреки, че мнозинството не беше съгласно с него, той постигна своето – камбаната бие по канон. Живеещите до ресторанта имат основания да се оплакват от високите децибели, но ако искат да постигнат нещо трябва да спрат да мърморят под сурдинка и да пишат анонимни коментари. С радост бих отразила всяка тяхна стъпка, но нямам основание аз да заведа дело за неспазване на Наредбата за обществения ред, нямам основание да подам докладна или подписка в общината, не бих се обърнала към комисията за жалбите в Общински съвет, не бих поискала замерване на шума. Страдащите от сватбарските оркестри са поне 300 човека.

В друг случай Инициативен комитет притисна общинска администрация и Общински съвет и ги принуди да задвижат процедурата за одобряване на новия ПУП за подлез, въпреки възраженията, че той няма да реши най- належащия проблем - на инвалидите и майките с колички и въпреки протестите, че това би натоварило движението в централна градска част. Според някои коментари Янко Диков се е нагърбил с решаването на този проблем заради личния си бизнес, но всички живеещи в района знаем, че построяването на подлеза ще доведе магазин от голяма верига и това няма да спаси магазинчето му. Инвестицията би била огромна, но ще е за сметка на НКЖИ. Ако нещата не се променят след предстоящата проверка на сключваните сделки и договори от компанията, Първомай може да се сдобие с транспортен подлез, но както вървят нещата скоро няма да има площадка за стрийтфитнес, каквато се обещава отдавна. Подписка за това беше връчена на кмета по време на кампанията му за  трети мандат. Преди година група младежи отново поискаха поставянето на 2-3 уреда. Тогава обещанието дойде лично от Красимира Александрова, като уговорката беше Общински съвет да определи най- подходящото място. При актуализацията на Бюджет 2013 бяха предвидени 6 000 лв за две площадки. Същите пари се появиха и в следващия бюджет. Лятото е в разгара си, но уреди за фитнес по улиците и градинките на Първомай – няма. Не са посочени дори и подходящите за целта места.  На какво се дължи това – момчетата растат, забравят обещанията на разни „отговорни фактори“ и си намират нови занимания – по кафенетата (обикновено). А младежите, освен че искат и са направили група във фейсбук, не са притиснали никого.

Ще бъде ли решен проблемът със старото сметище? Едва ли – той е проблем само на няколко човека, които се оплакват в коментарите. От кого зависи решаването? От Регионалната инспекция по околната среда и водите и от ОбА. Няма да бъдат решени и редица други проблеми – високата скорост по „Черноризец Храбър“, разбития заради водния проект изход към Дълбок извор, каруцарите ще продължат да изхвърлят строителни отпадъци зад сградата на АДФ, автомобилите няма да спрат да паркират на забранени места. Това са само част от проблемите, за които пишете до parvomai.net, но за които институциите се правят, че не съществуват.

Parvomai.net е новинарски сайт, в него се публикуват новини, понякога в него се отразяват мнения и впечатления, понякога става поле за дискусии, но проблемите се решават другаде и от хората, носещи отговорност за това. Опитваме се вашите проблеми да бъдат чути от повече хора, но от всеки от нас и васзависи да достигнат до подходящата институция.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини