FT: Кристалина Георгиева може да е най-приемлива за ръководител на дипломацията на ЕС

Еврокомисарят Кристалина Георгиева може да се окаже най-консенсусният кандидат за наследник на Картин Аштън като ръководител на дипломацията на Европейския съюз. Причината е, че няколко източноевропейски държави са започнали кампания срещу идеята този пост да заеме Федерика Могерини. Тя от няколко месеца е външен министър в лявоцентристкото правителство на Италия, но според трите балтийски републики и Полша в Рим днес са най-силните западноевропейски противници на по-твърда политика и санкции срещу Кремъл заради анексирането на Крим и политиката в Украйна.

Това разказват Питър Спигел и Хю Карнеги във "Файненшъл таймс". Те не пишат нищо повече за качествата на Георгиева, но цитират европейски дипломати от Брюксел, както и мнения на управляващи в Париж, според които четирите държави получават скрита подкрепа от други страни в ЕС. Те са недоволни, че Могерини, която представлява настоящият председател на ЕС, е поканила миналата седмица руския президент Владимир Путин на среща през октомври в Милано на лидерите на ЕС и Азия.

Ветеран от преговорите за запълване на ключовите постове в администрацията на ЕС споделя, че рядко е виждал толкова много възможни наследници на Аштън, и то броени дни преди заседанието тази седмица на лидерите на ЕС, на което те би трябвало да се договорят за това кого номинират.

В статията се твърди, че германският канцлер Ангела Меркел настоявала за "пакетно споразумение" за постовете и дала да се разбере, че приема лявоцентристката си колежка от Дания Хеле Торнинг-Шмид като наследник на Херман Ван Ромпой за председател на Европейския съвет. Торнинг-Шмид имала подкрепа и от Лондон, но на Париж не се харесвало това, че тя идва от страна извън еврозоната.

Зад Могерини, изглежда, застава и френският президент Франсоа Оланд, но дясноцентристките лидери не харесвали не само това, че тя идва от социалистическо правителство, но и че няма опит и репутация, за да заеме поста на Аштън. Имената на поляка Радослав Шикорски и шведа Карл Билд също, изглежда, отпадат от състезанието, защото те са известни като твърди противници на Русия.

Жан-Клод Юнкер, който тепърва трябва да мине през процедура за одобрение в Европарламента като председател на Европейската комисия, иска да има сега окончателен списък с еврокомисари, за да намали неяснотите, когато през септември започнат изслушванията на 28-те кандидати.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини