Кмет и спортисти обсъдиха постиженията и развитието на спорта в Асеновград

Днес кметът Емил Караиванов и спортистите от града се срещнаха в Общината. Представени бяха постиженията на спортните клубове и състезателите през първото полугодие на годината, резултатите от държавните ученически игри и финансовото състояние на спорта в Асеновград от 2004 г. до днес.

"Няма спортен клуб в града, който да не е донесъл поне една титла и с гордост можем да кажем, че спортната слава в Асеновград не е отминала, напротив-събира нови сили за изяви и успехи", подчерта при откриването на срещата градоначалникът.

Равносметката показва, че за тези 6 месеца спортистите ни са донесли над 70 медала, от които 25 златни, от различни регионални, държавни, европейски, международни и световни първенства.

Освен с отличните резултати на спортните клубове, асеновградчани могат да се гордеят и с постиженията на децата от ученическите игри, в които три отбора успяха да стигнат до финалите, а възпитаниците на СОУ "Св. княз Борис I" донесоха и сребърните медали в баскетбола.

Другата основна тема на срещата бе поддръжането на базите и финансирането на спорта в Асеновград. Анализът на цифрите показва, че за последните 11 години Общината е повишила 6 пъти бюджета за спортни дейности - от близо 50 000 лв. през 2004 г. до 300 000 лв. за тази година.

Активно участие в разговора взеха треньорите Неделчо Чепаринов на Шахматен клуб "Асеновец", Никола Лолов на СК "Кану-каяк Асеновец", Кръстьо Момчилов на ВК "Асеновец".

Събития от национален мащаб, на който е  домакин Асеновград:

Държавен лично-отборен шампионат по вдигане на тежести, всички възрасти

От 12и до 16 март в Асеновград се проведе Държавният лично-отборен шампионат по вдигане на тежести, всички възрасти, където отборът на СК по вдигане на тежести "Асеновец" се класира на 4-то място, оставяйки след себе си редица отбори на градове със спортни училища. Сред отличилите се състезатели са звездата клуба Боянка Костова, а така също и Теодора Андончева, Сибил Мухтарова, Йордан Шаров, Хасан Чакър, Димитър Костов и други. На държавното лично първенство в Хасково през месец юни, бяха завоювани 24 медала, от които 11 златни. През последната година броя на желаещите да се занимават с този мъжки спорт в Асеновград постоянно нараства. Радостно е, че идва ново талантливо поколение млади щангисти, като Георги Йочев, Христо Димитров, Тодор Желязков.

Световно първенство по улов на хищна риба в Бачково

12-то световно първенство по улов на хищна риба от брега се състоя на 17 и 18 май. Турнирът се проведе на река Чая в района на Бачково. Официалното откриване бе в петък, 16-ти май. Участие в състезанието взеха отбори от 17 държави, като сред участниците са представители на Италия, част от които са световни шампиони, Русия, Словакия, Монголия и, разбира се, България. Златните медали в индивидуалното и отборното класиране спечели отбора на Словакия.

Републикански турнир по спортни танци „Изгряващи звезди” 18.05.2014  

По случай Световния ден за физическа активност се проведе Конкурс за танцови формации-спортни танци, хип-хоп и характерни танци. Най-важното в случая е, че е възстановено  традиционното домакинство на състезание от висок ранг-15-ти Републикански турнир по спортни танци под патронажа на кмета на общината.

През  2014 г. Клуб по спортни танци "Асеновец"  развива дейността си в няколко направления - масов спорт чрез сформиране на групи за начално обучение, безплатни занимания по спортни танци по два проекта на Министерството на спорта и високо спортно майсторство. Тук е момента да отличим двойките Йордан Георгиев и Гергана Георгиева, Гавраил Шодов и Мария Колева, Мариян Каракиев и Мария Исакова и Николай Танчев и Виктория Ковачева. КСТ "Асеновец", работи по младежки проект, финансиран от Община - "Спортът срещу детската престъпност и наркомания".

Държавен лично-отборен шампионат по свободна борба за кадети

В първенството на 13-15 юни  в залата в Асеновград взеха участие над 260 състезатели от цялата страна, разпределени в 10 категории. Спортен клуб "Борба-Асеновец" спечели златните медали в категория 63 кг. от Джамал Али и в категория 85 кг. от Реджеб Юмер. Джамал Али бе обявен за най-техничен състезател на Държавния лично-отборен шампионат по свободна борба за кадети. На силния Международен турнир по свободна борба "Русенски легенди" Джамал Али спечели също златен медал. Според треньора на Националния отбор по борба Кирил Вътев, пред него има голямо бъдеще.

Финален турнир от държавното първенство по баскетбол за момичета до 14 години

От 25 до 29 юни зала "Асеновец" беше препълнена от публика, желаеща да види и подкрепи отбора на нашите момичета до 14 години на Баскетболен клуб "Асеновец 2005". В тежък финален двубой нашите момичета победиха отбора на "Шампион 2006" и заслужиха златните медали. Гергана Гочева бе отличена със званието MVP /най-добър състезател/ на турнира. 

Спортни клубове участвали в държавните първенства до 30 юни:

Кану-каяк - На държавния отборен шампионат в Русе СК "Кану-каяк Асеновец" се класира на ІІІ място комплексно, след клубовете на Русе и Пловдив. И в кануто, и в каяка в различните възрасти асеновградчаните са с призови класирания. Редовни тренировъчни занятия водят близо 60 състезатели.

Шахмат - Това е най-успешната година за асеновградския шахмат. До този момент са спечелени 2 квоти за световното първенство за юноши и девойки младша възраст в ЮАР - Николай Христов и Мария Васова. Една квота за европейското първенство от Стелияна Брезалиева. На Европейското първенство за жени в Пловдив`2014 клубът участва с три жени. Общо от държавните първенства асеновградските шахматисти завоюваха 13 медала, от които 3 златни, 4 сребърни и 6 бронзови. Маргарита Балимезова спечели сребърен и бронзов медал от държавното първенство. 15 годишната Мария Васова е на второ място при жените на Държавното индивидуално първенство в Пловдив.

Волейбол - До този момент Волейболен клуб "Асеновец" има ІІІ място на момичета до 12 години на финалите в Кюстендил. Пак там момичетата до 10 години са на 4-то място. Момчетата до 10 и 12 години в Държавното първенство по волейбол в гр. Кюстендил се класират съответно на 4-то и 6-то място.

Тенис-  Тази година Тенис клуб "Асеновград" навършва 30 г. И тази година клубът организира  два  регионални турнира, свързани с празниците на Общината и Деня на спорта и за 1-ви юни-Деня на детето. На 24-май в турнира за деца до 10 години взеха участие 38 деца от София, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Нова Загора и Кърджали. На 14 юни се проведе турнира за деца до 8 годишна възраст, в който участваха близо 30 състезатели от различни клубове в страната.

Карате Шинкиокушин - До този момент СК "Хамон" е взел участие в шест национални първенства и турнири в различните възрасти. Спечелени са  5 златни, 7 сребърни и 12 бронзови медали. Потенциалът на клуба най-ярко личи в класиранията на 25 състезатели от 4 до 16 място. Новата зала им в читалище „Родолюбие" е предпоставка за един по-добър тренировъчен процес.

Таекуон-до - "Асеновец Таекуон-до клуб" се утвърди като един от водещите в България. Изпъкват успехите на Йордан Иванов, държавен шампион и европейски шампион на спаринг в кат. 60 кг в Минск/ Беларус. Другият им състезател Евстати Евстатиев също е шампион от държавното първенство през 2014 г. и бронзов медалист от европейското първенство в Минск. Сред водещите състезатели в клуба са Екатерина Бейчева, Митко Филипов, Касим Реджеб и Боян Йорданов.

Кик бокс и Муай Тай - Боен клуб "Дема спорт" се представи успешно на Държавното първенство по Кик бокс и Муай тай в Шумен, спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Клубът участва с 6 състезатели в различни категории и възраст в стил Кик Лайт контакт. Най-успешно се представиха състезателите Венцислав Панжилов, Иван Желязков и Димитър Инджов.

Участие на училищата от община Асеновград на  Ученически игри 2013/2014:

Три училищни отбора успяха да достигнат до последния етап на ученическите игри, а именно финалите. Община Асеновград осигури  транспорт, с който да пътуват отборите. Със задоволство можем да отчетем, че асеновградските училища се представиха повече от достойно. На финалните срещи по баскетбол за девойки 8-10 клас, които се проведоха от 15 до 18 юни в Бургас, отборът на СОУ "Св. княз Борис І" спечели сребърните медали. Отборът по баскетбол момичета 5-7 клас на ОУ "Христо Ботев" завоюва второ място в Суворово. Волейболният отбор момичета 5-7 клас на ОУ "Отец Паисий" в Тополово се представи достойно на финалите в Етрополе, като се класира на 5-то място.

Финансиране и спортна база:

ОбС - Асеновград втора поредна година взема решение, с което определя реда и условията за предоставяне на спортни обекти общинска собственост на спортните организации. Тази година се отдаде на СК "Тритон екстрийм" обект "Гребна база" горен изравнител /кв. Изток/. Общината и БК "Асеновец 2005" търсят възможности да се кандидатства за финансиране на проект, одобрен от Министерството на спорта за многофункционална спортна зала "Асеновец". Определените средства от общинския бюджет за издръжка на общинската спортна база се отпуска редовно. Състоянието на спортната база позволява организирането на състезания от републикански мащаб, но това не означава, че няма да се търсят средства за нейното подобряване, било чрез проекти или собствени средства.

Финансиране на спорта от общинския бюджет:

През последните десетина години финансовите средства заделени за дейност "Спортни бази и спорт за всички" нарастват прогресивно. Тези средства са необходими за съществуването на асеновградските клубове. Например през тази година Министерството на младежта и спорта промени формата за финансиране на спортните клубове. Всеки клуб бе длъжен да изготви проект, с който да кандидатства за средства от спортния тотализатор. Този процес, в който документите се обработваха от страна на министерството и федерациите, се забави много. Общинатад подаде ръка на асеновградския спорт и финансира подготовката и участието на нашите състезатели в държавните първенства.

Справка за финансовите средства от Община Асеновград за развитие на спорта и спортната база (2004-2014 г.):

2004 г. - 48 000 лв.       

2005 г. - 70 000 лв.

2006 г. - 95 000 лв.

2007 г. - 125 500 лв.

2008 г. - 155 000 лв.

2009 г. - 210 000 лв. 

2010 г. - 213 750 лв.

2011 г. - 216 000 лв.

2012 г. - 268 000 лв. 

2013 г. - 282 000 лв.

2014 г. - 300 000 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини