Пращаме цената на тока в Брюксел. Преглед на печата

24 часа: Болничните само по имейл

От 1 януари лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на хората електронно. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, обясни управителят на института Бисер Петков.

Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ.

24 часа: Очакваме 15,7 млрд. евро до 2020 г.

Актуализираната версия на Споразумението за партньорство с ЕК е готова. Това съобщи след заседанието на кабинета вицепремиерът Зинаида Златанова. Отразени са бележките на комисията.

Днес документът ще бъде изпратен в Брюксел. Очаква се България да получи 15,7 млрд. евро до 2020 г.

Помолила съм всички колеги да ограничат до минимум летните си отпуски, защото това е важно не за правителството, а за държавата, подчерта Златанова.

Моят личен срок за одобряване на споразумението е до лятото, каза още вицепремиерът.

Труд: 1 млрд. евро под риск

Българското земеделие може да загуби над 1 млрд. евро от бъдещите субсидии. Това пише в писмо на изп. директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков.

"Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)", се казва в писмото, с копие от което "Труд" разполага. То е с дата 19 юни т.г.

Труд: ДКЕВР търси помощ от Брюксел, за да задържи цената на тока

Държавата неправомерно е помагала и свръхподкрепяла американските централи "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", както и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници и затова цените на тока са несправедливи.

Това съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Заради тези нарушения на държавата регулаторът е изпратил два сигнала до Брюксел с молба за съдействие и прекратяване на практиката. В момента комисията се опитва да намали количествата, изкупувани от двете централи и от зелените мощности, за да задържи непроменена цената на електроенергията за бита. Тази за бизнеса обаче скача със 7% за дребните фирми и до 10% за големите.

Стандарт: Пращаме в Лувъра тракийски зарове

Комарджийски зарове на траките ще бъдат изложени в Лувъра. Те са част от уникатите, които ще представят България в най-посещавания музей в света. Зарчетата са изработени от животински кости и са открити край Созопол.

"Античните кръчми са били и игрални домове. Гърци и траки са хвърляли зарове пет века преди Христа", коментира пред "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него, има нещо символично, че тези созополски артефакти ще бъдат изложени в Париж. "Първите проучвания на древна Аполония са правени по инициатива на френския консул в Пловдив - Дьо Гран - още през 1904 г.", припомни проф. Димитров.

За Лувъра заминават още релеф на богинята Кибела, мраморна статуя на мъж без глава, уникални тракийски амфори и древен водопровод.

Стандарт: БГ салатата изчезва

Българските плодове и зеленчуци са на път да изчезнат от магазините. Причината са градушките, които удариха страната през последните седмици. Ледените късове и пороите поразиха 80% от градините, казва Цветан Цеков, собственик на най-големите овощни бионасаждения у нас и член на Асоциацията на земеделските производители. До дни по щандовете ще останат само гръцки череши, защото нашите са съсипани от дъжда и загниват много бързо. Ябълки, кайсии, круши, праскови ще има само от внос, защото българските са почти изцяло унищожени. Подобно е положението и с доматите и краставиците, разказва Цеков. В неговата градина пораженията върху незащитените с мрежа срещу градушки дръвчета са 100%. Нанесени са поражения дори на площите, над които има защита. Загубите ни са огромни и не се изразяват само в съсипаната реколта за тази година, обясни стопанинът. Ударените от ледените късове листа и клони са врата за различни зарази, които могат да доведат до унищожаване на дръвчетата, коментира агрономът Светла Липова. Дори да се спасят дръвчетата, те ще трябва да се възстановяват в следващите две години, обясни тя.

 

Монитор: Отпускат по 250 лв. за 45 000 първолаци

По 250 лв. ще получат семействата на 45 000 първолаци, реши правителството вчера. Да се възползват от помощта имат право децата, записани в първи клас в държавно или общинско училище, чиито родители имат доход до 350 лв. Подоходният критерий не важи за децата с трайни увреждания, тези с един жив родител, както и за хлапетата, настанени в приемни семейства или при роднини и близки. Персонални пенсии от 101,70 лв. месечно пък ще получават 44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, реши още правителството.

Сега: ДКЕВР се жалва на ЕК за високите цени на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е подала две жалби до Европейската комисия, с които иска Брюксел да се намеси в дългосрочните договори с "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" и със зелените централи. Причината е, че държавата не е успяла да предоговори контрактите с "Марица-изток" 1 и 3 и да ограничи изкупуването на скъпия зелен ток. Парадоксът в цялата ситуация е, че на практика ДКЕВР пуска сигнал срещу себе си, тъй като комисията одобрява цените на централите и издава лицензиите на производителите.

 

Дума: 95% от учителите ни харесват работата си

Над 95% от учителите у нас като цяло са удовлетворени от работата си, но само 20% вярват, че професията им се цени от обществото. Това показва международно проучване за учителската професия, направено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Педагозите в България не се чувстват признати в училище и са подценени от обществото.

България е сред водещите страни в света по застаряване и феминизиране на професията, сочи още проучването. Докато средният процент на учителките е 68% в изследваните от ОИСР страни, у нас жените в професията са 81-88 на сто, както установи неотдавна и изследване на Синдиката на българските учители. Според ОИСР средната възраст на учителите в света е 43 г., а в България е 47,4. Средното работно време на седмица за педагозите според ОИСР е 38 часа, но в проучването на СБУ се оказа, че нашите учители работят и по 62 часа седмично.

Капитал дейли: ДКЕВР в отчаян опит да задържи цените на тока

В последен опит да задържи цените на тока непроменени от следващия месец Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се опита да прехвърли топката на Брюксел. Миналата седмица регулаторът е подал две жалби до Европейската комисия (ЕК) във връзка с цените на електроенергията, изкупувана от "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3", както и от производителите на електроенергия от възобновяеми източници, съобщи председателят на регулатора Боян Боев. Това стана на брифинг след заседание за цените на природния газ за следващото тримесечие и се оказа изненада за засегнатите компании. Освен това комисията е поискала договорите с двете американски централи да бъдат временно прекратени, докато казусът се реши. Малко вероятно е обаче това да стане до началото на следващия месец, когато новите цени трябва да влязат в сила. Като се има предвид и предстоящата смяна на състава на ЕК през есента, ходът на ДКЕРВ изглежда по-скоро като опит за бягство от отговорност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини