“Гугъл” вече вижда и в къщите на хората

“Гугъл” ще може да гледа къщите на потребителите си и отвътре. Това стана, след като технологичният гигант постигна споразумения за закупуването на компанията за видеонаблюдение “Дропкам” за 550 милиона долара.

Сделката е осъществена чрез компанията “Нест Лаб”, с която “Гугъл” прекрати съдебните си спорове, като им плати $ 3,2 млрд. На първо време придобивката ще позволи на “Нест”, която произвежда свързани с интернет термостати и домашни датчици за дим, да разшири предлагането, като прибави към тях камерите на “Дропкам”.

Интересът на “Гугъл” към свързаните с интернет уреди е двоен. Тези придобивки ще позволят на компанията да стане ключов участник на пазара на свързани с интернет домове. Тази година пазарът се очаква да достигне оборот от $ 10 млрд. в цял свят, а прогнозите за идните години са за изключителен растеж.

Камерите на “Дропкам” могат да бъдат управлявани от разстояние чрез смартфон или таблет. Те се включват и изключват от разстояние. Има и възможност за въртене и приближаване. Записаните видеа могат да бъдат съхранявани на облачна технология или споделяни с приятели. За “Гугъл” това е начин да генерира нови приходи с допълнителни услуги. Съхраняването на данни в облак също се плаща от потребителите освен цената на камерата.

Тези свързани с интернет уреди ще позволят на “Гугъл” да събира още повече данни. Камерите на “Дропкам” вече могат да установяват дали снимат предмет или човек.

Събираните данни чрез системата за наблюдение няма да бъдат споделяни от “Гугъл” с която и да е друга компания без позволението на потребителите.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини