Украйна ще подпише Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни

Новият украински президент Петро Порошенко заяви, че ще подпише ключовата търговска и икономическа част от Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни в Брюксел.

Отказът на предишния държавен глава Виктор Янукович да подпише споразумението през ноември миналата година предизвика кървави протести, които доведоха през февруари до свалянето му от власт. Временното правителство на премиера Арсений Яценюк подписа политическата част от споразумението в Брюксел на 21 март, информира БГНЕС.

Въпреки това властите в Киев отложиха подписването на икономическата част, защото тя изискваше Украйна да отмени бариерите за внос, целящи защитата на земеделските стопани и на стоманените заводи в източната част от пряка конкуренция от ЕС, припомня АФП.

Вестник The Wall Street Journal съобщи по-рано, че Порошенко обмисля да отложи подписването на търговската част от споразумението след стабилизирането на ударената от рецесията икономика и разрешаването на конфликта с проруските сепаратисти в индустриалната източна част на страната.

Подписването на цялостното споразумение на практика ще откъсне Украйна от ръководения от Москва Митнически съюз с участието няколко бивши съветски републики. Днес Русия отново заплаши да наложи търговски ограничения на Украйна, ако тя подпише цялостното споразумение с ЕС.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини