Обама: САЩ няма да изпращат войски в Ирак

Америка няма да изпраща войски в Ирак. Това заяви от Белия дом американският президент Барак Обама.

Близо две седмици групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) атакува в Сирия и Ирак.
Барак Обама предложи ограничена военна и разузнавателна подкрепа, но предупреди, че воюващите религиозни фракции в Ирак трябва да се обединят и да намерят трайно решение, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

„Американските сили няма да се завръщат на бойното поле в Ирак, но ще помогнем на иракчаните в битката им с терористите, които са заплаха за иракчаните, региона и американските интереси.“

Обама посочи, че основен приоритет в момента е да се гарантира сигурността на американците в Ирак. Той информира още, че e готов да изпрати поетапно до 300 военни експерти с цел оценка на ситуацията и начертаване начини за обучение на местните войски.

По време на телеконференция с висши представители на администрацията, пожелали анонимност, стана ясно, че до целенасочени въздушни атаки ще се стигне само ако е застрашена сигурността на американци, като това не изключва военна атака спрямо територия различна от Ирак.

Барак Обама поясни, че окончателно решение за нападенията ще бъде взето след консултации с Конгреса. Според него местните войски трябва да заемат водеща роля в решаване на конфликта, като САЩ няма да се ангажират с подкрепянето на една или друга фракция.

Американският президент допълни, че една от основните задачи на политиците в Ирак е да се предприемат действия по обединение между шиити и сунити за борба срещу ислямистките екстремисти: „Иракските лидери трябва да превъзмогнат различията си и да се обединят около политически план относно бъдещето на Ирак“.

В процеса по решаване на конфликта ще се включи и държавният секретар Джон Кери, който ще отпътува на посещения в Близкия Изток и Европа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини