Русия: ЕК оказва натиск на България за ”Южен поток”

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че България е подложена на силен натиск от страна на ЕК да се откаже от проекта “Южен поток“.
Според Александър Новак Европейската комисия е заела твърда позиция спрямо трансграничните инфраструктурни проекти с руско участие, каквито са газопроводите Оpal, "Южен поток" и "Ямал- Европа", съобщава БНР.

По думите му върху някои от партньорите по "Южен поток" се оказва натиск да не участват в реализацията на проекта, докато не бъдат разрешени спорните въпроси по експлоатацията на газопровода.

"В частност нашите български колеги бяха заплашени, че ще бъде спряно финансирането на страната от еврофондовете", посочи руският енергиен министър пред Международния петролен форум, който се провежда в Москва.

В същото време обаче ЕК смекчи силно позицията си спрямо проекта, като обяви, че той не е прекратен, а временно спрян, докато не изпълни европейските изисквания. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер дори увери, че няма нищо против "Южен поток", който може да бъде част от европейската инфраструктура.

Според него има три основни правни проблема по "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията - въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС.

Александър Новак коментира и идеята за създаването на единна европейска институция за купуването на въглеводороди като подчерта, че подобно предложение е отказ от пазарните механизми и по същество представлява връщане назад към съветската епоха.

Преди месец Йотингер предложи единна цена за ЕС за руския газ. Мнението на Русия е, че газът трябва да има борсова цена и да се търгува на борсите.

Руският енергиен министър посочи още, че страната му изповядва принципите на свободната търговия и не се стреми да доминира на световните енергийни пазари.

Според Новак използването на енергетиката като инструмент в геополитиката води до нарастване на нестабилността и влошаване на инвестиционния климат, а за това в крайна сметка винаги плащат потребителите в икономическата и в социалната сфера.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини