Лавров от Белград: Спирането на ”Южен поток” е временно

Русия и Сърбия потвърдиха договореността си за "Южен поток" и подчертаха необходимостта от реализиране на проекта.
"Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете. Москва държи, че всичко трябва да остане, както е договорено", подчерта руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич.

Нямам съмнения, че спирането е само временно, смята Лавров.

"Южен поток" е единственото трайно и стабилно решение на проблема за снабдяването с газ на Югоизточна Европа", мотивира се руският първи дипломат.

Дачич от своя страна заяви, че икономическите проекти с Русия ще бъдат продължени и Сърбия няма да се откаже от „Южен поток”.
„Изграждането на „Южен поток е наш национален интерес”, категоричен е Дачич.

Ден, след като България обяви, че спира работата по проекта, премиерът на Сърбия и вицепремиерът и енергиен министър дадоха противоречиви изявления за газопровода.

"По отношение на строителството на "Южен поток" при нас всичко върви по план", каза тогава сръбският министър-председател Александър Вучич.

“България е основният център. Ще трябва да чакаме докато продължават разговорите между България и ЕС, или докато Русия не промени маршрута. Но резултатът от единия и другия сценарий предвижда отменяне на строителните действия." Това обаче каза вицепремиерът Зорана Михайлович.

Вчера от Европейската комисия дойде сигнал, че преговорите с Русия за "Южен поток" ще бъдат възобновени при първа възможност.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини