Стотици британци се бият на страната на екстремистите в Ирак

Поне 400 са британците, които участват в сраженията в Ирак на страната на сунитските екстремисти от групировката „Ислямска държава Ирак и Левантa" (ISIS), обяви британският външен министър Уилям Хейг.

Те са мюсюлмани. В първото си изявление пред депутатите от началото на кризата в Ирак, която избухна преди повече от седмица, министърът на външните работи заяви, че службите за сигурност са все по-разтревожени от перспективата, че британските екстремисти, които участват в джихада в региона биха могли да пренесат убийствената философия и методи по улиците на Великобритания.

Британското правителство започва процедура за обявяване на ISIS за терористична организация. Така дейността й във Великобритания ще бъде забранена.

Британсйите мсюлмани, които се бият на страната на ISIS са се прехвърлили в Ирак от съседна Сирия.

Великобритания няма да разположи в Ирак свои войници, които да помогнат на правителството в борбата със сунитските джихадисти, потвърди Хейг. Подготвя се план, според който Иран трябва да изиграе роля за регулиране на конфликта. От изявлението на Уилям Хейг става ясно, че Великобритания е на път да направи изумителен дипломатически обратен завой по отношение на Иран, с надеждата, че Техеран може да да помогне за предотвратяване на тоталния колапс на своята съседка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини