Ромски младеж се бори за живота си пребит във Франция

Ромски тийнейджър се бори за живота си в парижка болница, след като бе пребит от гневни хора, които го обвинили, че е ограбил апартамент в общински комплекс.
16-годишното момче било открито в безсъзнание в петък вечерта в предградието на френската столица Пиерфит-сюр-Сен. То било пребито от местни жители, които го обвинили за грабежа, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Вчера тийнейджърът все още е бил в кома.

Шестнадесетгодишният е открит в безсъзнание в количка от супермаркет в петък, след като бил пребит от десетки жители на общински жилищен комплекс, съобщи АФП, цитирана от Фокус.

Група от няколко души го е търсила и са го отвели насила, съобщава пожелал анонимност източник от полицията и допълва, че момчето е било заключено в мазе и жестоко пребито. Друг източник, също запознат със случая, съобщава за „дузина души” взели участие в нападението над младежа.
Неговата майка е подала сигнал в полицията, че синът й е отвлечен.

Младежът живеел заедно със семейството си в изоставена къща срещу жилищния комплекс. Той бил задържан на няколко пъти в последно време във връзка със серия от обири там.

Големи ромски лагери изникнаха в Пиерфит-сюр-Сен през изминалото десетилетие, посочва ДПА, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че враждебността срещу имигрантите от това малцинство във Франция нарасна рязко през последните години. Някои активисти за борба с расизма обясняват тази тенденция с изказвания на политици, които заклеймяват ромите. Според някои оценки във Франция живеят 20 000 представители на това малцинство, предимно от Румъния и България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини