Осман Октай: БСП са на колене след управлението с ДПС

БСП и ДПС не се разбраха за разпределението на властовите позиции след еврозиборите. Заради високия резултат ДПС реши да засили натиска, коментира Осман Октай.
Бившият втори в ДПС анализира пред bTV последните сътресения на политическата сцена.

Миналата седмица лидерът на ДПС Лютви Местан изненадващо обяви, че трябва да има предсрочни парламентарни избори до края на годината. От БСП отвърнаха с още по-неочаквано предложение – за въвеждане на задължително гласуване, за което се смята, че ще повлияе тежко на изборните резултати на ДПС.

Според Октай, на „Позитано 20” не са били никак доволни от натиска на ДПС, което довело до „непремерения ход” на вторите с "нервната позиция", че отиват на избори.

„Когато се направи такъв грешен ход от ДПС, те са очаквали, че БСП ще се огъне. Но червените излязоха с най-лъжливия ход, решиха да покажат мускули. Действията на ДПС са отмъщение на Доган – досега те не са сваляли така никое правителство. БСП са на колене след управлението с ДПС, загубиха избиратели", каза Октай.

Той е сигурен, че сега и двете страни съжаляват за изказванията си, но вече няма връщане назад.

Според него ГЕРБ и Реформаторският блок ще бъдат със собствено управление в следващия парламент. Ако това не се случи обаче, бил възможен „германският вариант” с широка коалиция - между ГЕРБ и БСП, към което се вървяло и в ЕП.

„Просто задкулисните играчи прекалиха с консумирането на власт – настъпи голям разрив в отношенията между Цветан Василев и Пеевски. С проекта „Бареков” Василев наложи натиск върху партиите и те се скараха. А Пеевски никога не е бил злият фактор, той беше посредник за пренасяне на финансови изгоди към Сараите”, добави Октай.

Той бе категоричен, че всичко в последните 10 години в ДПС и политиката „става със санкциите на Доган”.

Междувременно депутатът от БСП Таско Ерменков коментира пред Нова ТВ, че
с ДПС винаги са били в различен политически спектър и това, че управляват заедно било избор на гражданите и съотношение на силите в парламента.

"Няма как да живеем в абсолютна хармония, когато едните изповядват социални, а другите либерални идеи”, коментира той.

Според него нови избори трябва да се случат, когато кабинетът не може да изпълнява неотложните задачи, сега би значело хаос.

От ГЕРБ пък поискаха избори „2 в 1” – парламентарни и референдум за изборните правила. Лиляна Павлова потвърди пред Нова, че още в сряда ще го предложат в пленарна зала.

„Когато беше предложен този референдум от президента, се заядоха за 30 000 подписа. Ставаше въпрос за адресите, а не за имената и ЕГН-тата”, коментира тя.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини