Путин: Американските войски са навсякъде

Русия е готова за диалог със САЩ като най-добър път за взаимно разбирателство, заяви Владимир Путин. Американските войски са в целия свят, изтъкна обаче той.

В интервю за френския тв канал ТФ-1 и радиостанция "Юроп-1" той коментира, че няма основания да вярва, че американският президент не желае да разговаря с президента на Русия, но в края на краищата това бил негов избор, съобщиха ИТАР-ТАСС и БТА.

"Винаги съм готов за диалог и смятам, че това е най-добрият начин да създадем мостове. До сега ние с него само си звъняхме по телефона и общувахме", допълни той.

Президентът на САЩ Барак Обама започна обиколка в Европа - Полша, Белгия и Франция. Oт Белия дом съобщиха, че не се предвижда среща между Обама и Путин. Te имат планирани отделни отделни срещи с френския  президент  Франсоа Оланд в четвъртък, където ще са и на  церемония по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

В интервюто руският президент подчерта, че Вашингтон продължава да действа на външнополитическата арена по крайно агресивен начин. Вчера Обама съобщи, че заради интервенцията на Русия в Украйна, САЩ ще увеличат военното си присъствие в Източна Европа.

По думите на Путин практически няма руски войски извън границите, а американските войски са навсякъде, по целия свят има американски военни бази и те навсякъде участват в решаването на съдбите на други народи, намирайки се на хиляди километри от своята собствена граница.

В Югоизточна Украйна няма никакви руски военни специалисти или армейски части, казва още той в интервюто.

Путин отхвърли и предположенията, че Русия има намерения да анексира или да дестабилизира Югоизточна Украйна.
"Сегашните украински власти трябва да започнат диалог със собственото си население, и то не с помощта на оръжие, танкове и самолети, а  чрез преговори", подчерта руският президент.

Според Путин украинската криза не трябва да стане нов етап от Студената война, а да бъде разрешена чрез мирен диалог.

"Първо, надявам се, че ние не навлизаме в някаква нова фаза на Студената война. Второ, и аз настоявам на това, хората, където и да живеят, да имат определени права и да имат възможност да ги отстояват", отбеляза той. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини