18 °C

Как „Българска гордост“ се заигра с гордостта на първомайци

Появилият се преди 2-3 седмици луксозен алманах „100 причини да се гордя, че съм от Първомай“ струва на местния бюджет 8300 лв за 1000 броя. Проблемът обаче не е в парите, а в това, че публикуваните в него факти и снимки сериозно заплашват да предизвикат скандал. Предполагаме, че добрите намерения на госпожа Николина Горова приключват някъде с получаването на хонорара. Само че, както е известно, точно с добри намерения е застлан пътят към ада.

На представянето на книгата почти нямаше човек, който да се беше запознал със съдържанието. Сега това е обяснимо, предвид факта, че съставителят и издател е знаел отлично, че всичко е направено, за да се „приберат едни пари“. Трудът на ученици и добронамерени сътрудници е превърнат в унизително за тях изделие, което скандализира мнозина истински първомайци.

За какво точно става дума?

Да започнем от факта, че на корицата се намират няколко сгради, които може и да са красиви, но са с преходна културно-историческа стойност, тъй като са сравнително млади. В книгата е посочен „одобрения от учени от БАН“ факт, че Първомай е единственият град в света, който носи името на Празника на труда - нещо, което ние опровергахме неотдавна.

В „луксозния алманах“ най-голямата трагедия обаче е снимковият материал. Копирани от Google и случайно избрани фотоси, неподходящо илюстрират свидни за Първомай факти. Ако приемем, че „голямата гордост“ на общината Ангелина Димова (известна с това, че е съпруга на приятел на Де Гол) не е пожелала да бъде поставяна нейна снимка, питаме се - нямаше ли кой да поиска от рода Караславови подходящ родов портрет? Вместо това, незнайно защо, до тази статия стои бившият външен министър Николай Младенов с непозната хубавица. Самият Георги Караславов пък е показан с фотография на бюст-паметник от неизвестно място. До „Веселите момчета“ е поставена снимка на неизвестен женски хор, Певчески ансамбъл „Първомай“ е илюстриран с танцов състав, руската група „Ивушка“ трябва да преглътне факта, че прилича на сбирка матрьошки, а Стефан Филипов е объркан със Стойчо Кузмов. Това са само част от абсурдните грешки.

В поредна битка между „Булконс” и „Консервинвест” може да се превърне и публикацията за известната първомайска лютеница. Тя, безспорно, е гордост за първомайци, но картинката е на едната фирма, а вътре е публикуван разказ от брошурата на другата, който е по-скоро легенда, отколкото факт.

Но скандалът не свършва дотук.

Поискахме обяснение от възложителя (кметът Папазов) кой е отговорен за неточностите, според договора. В писмото категорично е посочено, че отговорността носи изпълнителят - фондация „Българска гордост“ и Николина Горова. Не попитахме обаче градоначалника кое налагаше точно тази фондация да се заиграва с гордостта на първомайци? Не можеше ли да задължите, г-н кмете, т.нар. факти да бъдат проверени от местни капацитети? И най-вече - не ви ли дойде на ум, че за целта може да се ползва богатият архив на първомайски фотографи? Знам, че сте зает с много други дела и че това е едно от най-маловажните ви задължения, но сега, когато подарявате тази книжка на вашите гости, няма ли да ви гори на пръстите изкривената истина и комплексарската гордост на външни хора?

Преди време попитахме дали е добре някой друг да ни казва с какво да се гордеем. Сега вече знаем отговора - не, не е добре! Аз съм преброила 45 нередности, неточности или грешки между събраните 100 причини. Със сигурност обаче те са повече.

Теодора Кирякова

Да илюстрираш Димитър Делчев с дърворезба - незабравимо!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
26 сеп 2020
Последни новини