Как „Българска гордост“ се заигра с гордостта на първомайци

Появилият се преди 2-3 седмици луксозен алманах „100 причини да се гордя, че съм от Първомай“ струва на местния бюджет 8300 лв за 1000 броя. Проблемът обаче не е в парите, а в това, че публикуваните в него факти и снимки сериозно заплашват да предизвикат скандал. Предполагаме, че добрите намерения на госпожа Николина Горова приключват някъде с получаването на хонорара. Само че, както е известно, точно с добри намерения е застлан пътят към ада.

На представянето на книгата почти нямаше човек, който да се беше запознал със съдържанието. Сега това е обяснимо, предвид факта, че съставителят и издател е знаел отлично, че всичко е направено, за да се „приберат едни пари“. Трудът на ученици и добронамерени сътрудници е превърнат в унизително за тях изделие, което скандализира мнозина истински първомайци.

За какво точно става дума?

Да започнем от факта, че на корицата се намират няколко сгради, които може и да са красиви, но са с преходна културно-историческа стойност, тъй като са сравнително млади. В книгата е посочен „одобрения от учени от БАН“ факт, че Първомай е единственият град в света, който носи името на Празника на труда - нещо, което ние опровергахме неотдавна.

В „луксозния алманах“ най-голямата трагедия обаче е снимковият материал. Копирани от Google и случайно избрани фотоси, неподходящо илюстрират свидни за Първомай факти. Ако приемем, че „голямата гордост“ на общината Ангелина Димова (известна с това, че е съпруга на приятел на Де Гол) не е пожелала да бъде поставяна нейна снимка, питаме се - нямаше ли кой да поиска от рода Караславови подходящ родов портрет? Вместо това, незнайно защо, до тази статия стои бившият външен министър Николай Младенов с непозната хубавица. Самият Георги Караславов пък е показан с фотография на бюст-паметник от неизвестно място. До „Веселите момчета“ е поставена снимка на неизвестен женски хор, Певчески ансамбъл „Първомай“ е илюстриран с танцов състав, руската група „Ивушка“ трябва да преглътне факта, че прилича на сбирка матрьошки, а Стефан Филипов е объркан със Стойчо Кузмов. Това са само част от абсурдните грешки.

В поредна битка между „Булконс” и „Консервинвест” може да се превърне и публикацията за известната първомайска лютеница. Тя, безспорно, е гордост за първомайци, но картинката е на едната фирма, а вътре е публикуван разказ от брошурата на другата, който е по-скоро легенда, отколкото факт.

Но скандалът не свършва дотук.

Поискахме обяснение от възложителя (кметът Папазов) кой е отговорен за неточностите, според договора. В писмото категорично е посочено, че отговорността носи изпълнителят - фондация „Българска гордост“ и Николина Горова. Не попитахме обаче градоначалника кое налагаше точно тази фондация да се заиграва с гордостта на първомайци? Не можеше ли да задължите, г-н кмете, т.нар. факти да бъдат проверени от местни капацитети? И най-вече - не ви ли дойде на ум, че за целта може да се ползва богатият архив на първомайски фотографи? Знам, че сте зает с много други дела и че това е едно от най-маловажните ви задължения, но сега, когато подарявате тази книжка на вашите гости, няма ли да ви гори на пръстите изкривената истина и комплексарската гордост на външни хора?

Преди време попитахме дали е добре някой друг да ни казва с какво да се гордеем. Сега вече знаем отговора - не, не е добре! Аз съм преброила 45 нередности, неточности или грешки между събраните 100 причини. Със сигурност обаче те са повече.

Теодора Кирякова

Да илюстрираш Димитър Делчев с дърворезба - незабравимо!
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини