Лютви Местан - Сладкодумецът в политиката

Баща на три деца
Лютви Ахмед Местан e роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджали.
Завършва «Българска филология“ във Великотърновския университет «Кирил и Методий“ и «Право“, работи като учител в Угърчин, Ловешко и Момчилградско. Бил е началник на отдел «Образование и култура, а след това и заместник-кмет на Момчилград.
Местан има 3 деца. Женил се е 2 пъти. Бившата му съпруга Нурсен е дъщеря на ръководител на БКП в Момчилград и от години живее в Турция. От нея има 2 сина - Денис и Еди.

Бъдещето на управлението - смяна в кабинета или оставка на правителството, за това решение намекна лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан.
В нощта на евроизборите политикът благодари на избирателите си и заяви, че ДПС са коректен партньор и през годините са се доказали за като такъв.
Лютви Местан е главният оратор на Движението за права и свободи, когато се защитават важните политически тези, когато се спори в обсъжданията за вот на недоверие, когато се четат декларации, когато се дебатират съществени закони, изборния кодекс.
Дълги години е дясна ръка на Доган и зам.-председател на Централното оперативно бюро на ДПС. Местан е в дъното на повечето законодателни стратегии на ДПС.
Лютви Местан е най-активният депесар в парламента - той е зам.-председател на партията над 10 години. През януари 2013 наследи председателския пост, след оттеглянето на дългогодишния й лидер Ахмед Доган.
Ораторските му способности са признати много преди да стане член на ДПС, изказванията му са признати за едни от най-добрите от преподаватели в СУ «Св. Климент Охридски“, които в продължение на 8 години наблюдават и анализират изказванията на публични личности.
Сладкодумието му е факт, макар че самият той признава преди време, че чак на 6-годишна възраст е започнал да учи български език, което не му е попречило след години - като студент в София, да завоюва награда за правопис.
Лютви Местан е един от малкото политици, чието име попада най-рядко по жълтите страници на вестниците. Дори и противниците му признават изключителната уравновесеност и възпитан тон. Въпреки сдържания си характер Местан не се страхува да влиза в политически схвати със силните на деня.
Макар и с дълга си политическа кариера и опит, политикът не успява да се опази от скандали. През септември 2007 година от публикувани документи на Комисията по разкриване на досиетата става ясно, че Лютви Местан е бил сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност в периода 1979-1981 година под псевдоним «Павел“. През лятото на 2008 година пък е обвиняван в намерение да премахне българския език като официален език в България. Причина за това става фактът, че в качеството си на председател на Комисията по образование и наука представя пред парламента законопроект на правителството, според който се отменя т. 4 на чл. 16 от Закона за народната просвета. По-късно тази точка от предложението не е приета.
През 2014 година Местан критикува за първи път остро акт на съдебната система, наричайки го «облечено в правни тоги пристрастие“.
За пръв път влиза в Народното събрание през май 1997 г., след като е избран за народен представител в 38-мия парламент.
От 2001 г. е народен представител от Движението за права и свободи. На 11 юли 2005 г. поема поста заместник-председател в партията ДПС, а от 19 януари 2013 е избран за председател на Движението за права и свободи.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини