Порошенко е новият президент на Украйна

Според exit poll, Петро Порошенко печели президентските избори в Украйна на първи тур, предаде АП.

Това показват резултати на три основни социологически института от Киев, огласени два часа преди края на вота.

Той взима 55.9% от гласовете. За победа на първи тур му бяха необходими над 50%. Ако тези резултати бъдат потвърдени в понеделник, то втори тур (насрочен за 15 юни) няма да се провежда.

Втора, далеч след него, остава Юлия Тимошенко. Бившият премиер получава 12.9%.

Още преди официалните резултатио Порошенко вече се обяви за победител и заяви, че всички социологически агенции са категорични и втори тур няма да се проведе.

Това потвърди и зам. председателят на ЦИК Андрей Магера.

Порошенко припомни, че в програмата му е залегнало запазването целостта на Украйна и няма да позволи федерализирането й, но също така се обяви за диалог с Русия, "въпреки проблемите в двустранните отношения".

Едно от първите му посещения ще бъде в размирния Донбас. Порошенко е признал, че по време на посещението си в Луганск, е имало опит за покушение срещу него и екипа у.

Лидерът на "Югоизток" и депутат от Върховната Рада Олег Царьов коментира, че Порошенко ще бъде президент само на част от Украйна. Той заяви, че уважава волята на гласувалите украински граждани, но държи да се има предвид, че в Донбас и Луганск избори не са проведени.

Припомняме, "шоколадовият крал" Порошенко бе считан за фаворит и в проведените допитвания преди вота.

По-рано днес, той се обяви за спиране на насилието и възстановяване на мира и законността в страната и изрази надежда с изборите най-сетне да се постигне това.

Много гласоподаватели подкрепят неговия прагматизъм и умереност.

Припомняме, вотът премина при изключително висока активност, но в Донецка област само 20% от секциите отвориха, което лиши от право на глас милиони избиратели.

До предсрочен президентски вот се стигна след отстраняването на президента Виктор Янукович.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини