Китай намекна за съюз с Русия и Иран

Китайският президент Си Цзинпин призова за създаване на нова азиатска структура за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, която да се базира на регионална група, включваща Русия и Иран. Китай иска САЩ да не участват в нея, съобщава АП.

Цзинпин говори по време на срещата на Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия. С тази конференция Пекин се опитва да разшири влиянието си и да ограничи ролята на САЩ, които са стратегически противник на Китай.

Трябва да променим нашето сътрудничество в сигурността и да установим новa регионална архитектура в тази сфера, каза той пред участниците, сред които са руският президент Владимир Путин и лидери на държавите в Централна Азия. По думите му Азия се нуждае от „нова архитектура за сигурност".

Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия, в която участват 24 държави, включително Корея, Тайланд и Турция, трябва да стане „платформа за сътрудничество и диалог в сигурността" и трябва да „създаде консултативен механизъм за отбрана", поясни китайският президент. Според него групата също трябва да обмисли създаване на специален център за реагиране в случай на извънредни ситуации, свързани с регионалната сигурност.

Предложението е последното усилие на Пекин да формира съюз или да накара развиващи се правителства да се отърсят от влиянието на САЩ и други западни правителства в Азия.

През 2001 година Китай, Русия и четири страни от Централна Азия формираха Шанхайската организация за сътрудничество, която има за цел да контрабалансира увеличаващото се американскo влияние в региона и борба с ислямистите и сепаратистките политически движения.

Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия е създадена през 1992 година по инициатива на Казахстан. До момента тя се разглежда като форум за дискусии. САЩ, Израел, Монголия, Узбекистан и Япония са със статут на наблюдатели.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини