Рекорден брой творби участваха на конкурса "Димка Янчева"

Стефан Янчев и част от поощрените участници

Няколко хубави новини белязаха отчитането на тазгодишното издание на конкурса „Димка Янчева“. Учредителят му – адв. Стефан Янчев не скри задоволството си, че е прескочен 13-тия фатален кръг и за  пръв път, в 14-тия,  има толкова много участници от цяла България. Общият  брой творби, които е трябвало да разгледа журито е рекорден - над 120, а участниците са над 70. Това най- вероятно ще доведе до промяна в регламента и ограничаване на броя на стиховете и есетата, с които ще се явяват кандидатите. Факт е и първата стихосбирка на Дими Луканов – трикратен победител в раздела за поезия.

За пръв път награждаването не започна със стихотворението, което адв. Янчев е посветил на майка си, а с последната му творба „Изгубен в прехода“, но всеки присъстващ получи за спомен разпечатано „Заедно завинаги“.

Журито, с членове Самуил Панайотов и Стефан Янчев, беше председателствано от Красимира Славова. Тя даде на участниците няколко напътствия – четете, пишете и търсете помощта на учителите си по литература, защото „Смисълът на обучението е запалване на огън, а не пълнене на съд“.

Голямата награда за поезия тази година отива в Русе – при Дафин Козарев за спомена му за едно момиче:

„…Дали това е същото момиче

с роклята на бели маргарити

от предишното лято –

с което вятърът флиртуваше открито

с бузи смешно издути

и напразни опити

да я ядоса?“

Наградата за проза беше присъдена на ученичката от ОМГ „акад. Кирил Попов“ – Пловдив Анна Първанова. Нейното есе „Там откъдето започва България“ разказва за старите столици на България.

Поощрителни  награди за поезия получиха Доротея Георгиева от Русе, Дияна Атанасова от ПГСС „Васил Левски“ Светослав Тодоров от София и Йоана Грозева от ОУ „Георги Караславов“ – Дебър. Специалната награда за автор от село Градина – родното място на Стефан Янчев, беше дадена Никола Петров.

Адвокатът тази година учреди още една награда – „За най- поетичен клас в България“, впечатлен, че  десет деца – поети от IIа клас на II ОУ „Петър Берон“ в Шумен са изпратили свои стихове.

Отличени с поощрителна награда са есетата на Катя Кацарова от Дебър, Цветелина Пенева от Карлово, Гергана Димитрова от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“,  Димчо Господинов от ПГСС „Васил Левски“, Борислава Миткова от Видин.

Стефан Янчев благодари на участниците и съорганизаторите от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“, които всяка година му помагат да реализира конкурса. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини