7 °C

Рекорден брой творби участваха на конкурса "Димка Янчева"

Стефан Янчев и част от поощрените участници

Няколко хубави новини белязаха отчитането на тазгодишното издание на конкурса „Димка Янчева“. Учредителят му – адв. Стефан Янчев не скри задоволството си, че е прескочен 13-тия фатален кръг и за  пръв път, в 14-тия,  има толкова много участници от цяла България. Общият  брой творби, които е трябвало да разгледа журито е рекорден - над 120, а участниците са над 70. Това най- вероятно ще доведе до промяна в регламента и ограничаване на броя на стиховете и есетата, с които ще се явяват кандидатите. Факт е и първата стихосбирка на Дими Луканов – трикратен победител в раздела за поезия.

За пръв път награждаването не започна със стихотворението, което адв. Янчев е посветил на майка си, а с последната му творба „Изгубен в прехода“, но всеки присъстващ получи за спомен разпечатано „Заедно завинаги“.

Журито, с членове Самуил Панайотов и Стефан Янчев, беше председателствано от Красимира Славова. Тя даде на участниците няколко напътствия – четете, пишете и търсете помощта на учителите си по литература, защото „Смисълът на обучението е запалване на огън, а не пълнене на съд“.

Голямата награда за поезия тази година отива в Русе – при Дафин Козарев за спомена му за едно момиче:

„…Дали това е същото момиче

с роклята на бели маргарити

от предишното лято –

с което вятърът флиртуваше открито

с бузи смешно издути

и напразни опити

да я ядоса?“

Наградата за проза беше присъдена на ученичката от ОМГ „акад. Кирил Попов“ – Пловдив Анна Първанова. Нейното есе „Там откъдето започва България“ разказва за старите столици на България.

Поощрителни  награди за поезия получиха Доротея Георгиева от Русе, Дияна Атанасова от ПГСС „Васил Левски“ Светослав Тодоров от София и Йоана Грозева от ОУ „Георги Караславов“ – Дебър. Специалната награда за автор от село Градина – родното място на Стефан Янчев, беше дадена Никола Петров.

Адвокатът тази година учреди още една награда – „За най- поетичен клас в България“, впечатлен, че  десет деца – поети от IIа клас на II ОУ „Петър Берон“ в Шумен са изпратили свои стихове.

Отличени с поощрителна награда са есетата на Катя Кацарова от Дебър, Цветелина Пенева от Карлово, Гергана Димитрова от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“,  Димчо Господинов от ПГСС „Васил Левски“, Борислава Миткова от Видин.

Стефан Янчев благодари на участниците и съорганизаторите от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“, които всяка година му помагат да реализира конкурса. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини