19 °C

Рекорден брой творби участваха на конкурса "Димка Янчева"

Стефан Янчев и част от поощрените участници

Няколко хубави новини белязаха отчитането на тазгодишното издание на конкурса „Димка Янчева“. Учредителят му – адв. Стефан Янчев не скри задоволството си, че е прескочен 13-тия фатален кръг и за  пръв път, в 14-тия,  има толкова много участници от цяла България. Общият  брой творби, които е трябвало да разгледа журито е рекорден - над 120, а участниците са над 70. Това най- вероятно ще доведе до промяна в регламента и ограничаване на броя на стиховете и есетата, с които ще се явяват кандидатите. Факт е и първата стихосбирка на Дими Луканов – трикратен победител в раздела за поезия.

За пръв път награждаването не започна със стихотворението, което адв. Янчев е посветил на майка си, а с последната му творба „Изгубен в прехода“, но всеки присъстващ получи за спомен разпечатано „Заедно завинаги“.

Журито, с членове Самуил Панайотов и Стефан Янчев, беше председателствано от Красимира Славова. Тя даде на участниците няколко напътствия – четете, пишете и търсете помощта на учителите си по литература, защото „Смисълът на обучението е запалване на огън, а не пълнене на съд“.

Голямата награда за поезия тази година отива в Русе – при Дафин Козарев за спомена му за едно момиче:

„…Дали това е същото момиче

с роклята на бели маргарити

от предишното лято –

с което вятърът флиртуваше открито

с бузи смешно издути

и напразни опити

да я ядоса?“

Наградата за проза беше присъдена на ученичката от ОМГ „акад. Кирил Попов“ – Пловдив Анна Първанова. Нейното есе „Там откъдето започва България“ разказва за старите столици на България.

Поощрителни  награди за поезия получиха Доротея Георгиева от Русе, Дияна Атанасова от ПГСС „Васил Левски“ Светослав Тодоров от София и Йоана Грозева от ОУ „Георги Караславов“ – Дебър. Специалната награда за автор от село Градина – родното място на Стефан Янчев, беше дадена Никола Петров.

Адвокатът тази година учреди още една награда – „За най- поетичен клас в България“, впечатлен, че  десет деца – поети от IIа клас на II ОУ „Петър Берон“ в Шумен са изпратили свои стихове.

Отличени с поощрителна награда са есетата на Катя Кацарова от Дебър, Цветелина Пенева от Карлово, Гергана Димитрова от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“,  Димчо Господинов от ПГСС „Васил Левски“, Борислава Миткова от Видин.

Стефан Янчев благодари на участниците и съорганизаторите от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“, които всяка година му помагат да реализира конкурса. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини