Русия въвежда авансово плащане на газа за Украйна

Реална е опасността доставките на газ през Украйна да спрат. Страната ще трябва да плаща авансово доставките на руски газ от първи юни.
Русия въвежда режим на предварително плащане за доставения на Украйна газ, заявява в съобщение руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Франс прес, ИТАР-ТАСС и БТА.

Украйна ще трябва да плаща авансово доставките заради натрупания от Киев дълг, възлизащ на милиарди долари, добави министърът.

На 7 май изтече срокът, до който украинската страна трябваше да плати за доставения газ. От март тази година не е постъпвало нито едно плащане от "Нафтогаз Украйна. Към 8 май украинският дълг достига 3,508 милиарда долара, уточнява още Новак. Той допълни, че според договора за доставка на газ между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" неизпълнението на задълженията води със себе си автоматичен преход към режим на предплащане от първи юни 2014 година.

Новак посочи, че "Газпром" до 16 май ще представи предварителна сметка за доставките на газ на "Нафтогаз Украйна" за юни и фактически доставките ще се извършват в обеми, съответстващи на изплатената сума, внесена от украинска страна до 31 май.

Според предишно изказване на украинския министър на енергетиката Юрий Продан Украйна не е съгласна с оценката, че дългът й за руския газ възлиза на 3,5 милиарда долара.

Украйна е готова в течение на 10 дни да погаси всички дългове за руския газ, ако стойността му бъде фиксирана на равнището от 268,5 долара за хиляда куб. метра, каквато беше в първата четвърт на 2014 г. заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

През април "Газпром" на два пъти увеличи цената на газа за Украйна и тя достигна $485 за 1000 кубически метра. Тогава Киев обяви, че спира плащанията за газа,

Съществува реална заплаха за прекъсване на преноса на газ през Украйна, каза в Русе извънредният и пълномощен посланик на страната у нас Микола Балтаджи, цитиран от БНР. Според него в сегашната ситуация Украйна не е сигурна, че ще може да осигури газопреносната инфраструктура, а най-вече подземните хранилища на своя територия с газ.

"Русия ни наложи по политически начин една неприемлива цена от почти 500 долара за 1000 куб. метра, като ревизира едностранно договора, припомни посланик Балтаджи", каза още Микола Балтаджи.

Литва си осигури по-евтин руски газ

Литовската енергийна компания "Лиетувос Дуйос" (Lietuvos Dujos) обяви, че е получила от "Газпром" значително намаление на цената на доставяния газ за Литва до края на 2015 година, предадоха Франс прес и Ройтерс. В края на 2013 година Литва плаща 465 долара за 1000 кубични метра газ, сочат данни на регулаторния орган за енергийния пазар.
Литовският премиер Алгирдас Буткевичус очаква цената да бъде намалена с около 20 процента.

"Газпром" притежава 37,1% от литовската фирма, правителството държи 17,7%, а германската енергийна компания Е.ОН (E.ON) има дял от 38,9%.

Новината за намалението на цената дойде, след като Литва съобщи, че преговаря за споразумения с водещи доставчици на втечнен газ, включително Норвегия и Катар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини