САЩ са разочаровани от днешните киевски власти

САЩ и Европа губят интерес към Украйна, което демонстрира посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Киев. Политикът обеща финансова помощ от $50 милиона на страната, дълговете на която вече се изчисляват с милиарди. Просто Вашингтон е разочарован от днешните киевски власти, като разбира, че политическите действия в Украйна се осъществяват от доста съмнителни личности, които следва строго да се контролират.

Визитата на Байдън в Украйна е нещо като компенсация за онова разочарование, което киевските власти изпитаха в резултат от споразуменията в Женева. Защото САЩ фактически измамиха Киев, когато не внесоха в заключителния документ дори параграф с гаранции на териториалната цялост на Украйна.

От срещата на вицепрезидента на САЩ с изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов чакаха много, особено в медиите. Но Байдън се ограничи само с няколко обещания. Вашингтон се задължи да помогне за възстановяване единството на страната, да намали зависимостта на Киев от руския газ, да отдели на властите на страната $50 милиона за реформи. Разбира се че Украйна, която е пред прага на финансовата криза, би следвало да бъде недоволна от толкова скромната сума. Малкият обем парична помощ се обяснява със съмненията на Белия дом или от възможността на връщането на тези средства, или от евентуалното им нецелево използване, казва икономистът Сергей Правосудов:

Имаше заявление за $50 милиона. Но Украйна вече дължи $2,2 милиарда за газ и затова тези пари изобщо не стигат за нищо. Очевидно е, че кризата в Украйна излиза от контрола на американските власти и престава да служи на техните интереси. Едно от свидетелствата, че Вашингтон постепенно се дистанцира дори от своята принципна антируска линия в украинския въпрос, стана изявлението на един от най-известните американски свободолюбци Рон Пол: „Какво значение има за САЩ чие знаме ще се вее над парчето земя на хиляди километри от нас!”.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини