Община Първомай - желано място за живот и икономическо развитие – мисия възможна за следващия програмен период?

Костадин Паскалев представя Плана за развитие на общината през следващия програмен период

Основната мисията, залегнала в Плана за развитие на община Първомай за периода 2014-2020 година е устойчивото ѝ развитие като желано място за живот и икономическо развитие. Това е предложението на екипа, работещ по изработването на стратегическия документ. Вчера той беше представен от Костадин Паскалев и подложен на обществено обсъждане. Формулираната стратегическа цел  е Създаване на нови условия за подобряване на климата за развитие на местната икономика и физическа среда за живот на хората, съпроводени от повишаване на заетостта и доходите на населението, чрез предоставяне на висококачествени административни услуги и балансирано развитие на територията“.

Набелязани са редица мерки за изпълнение на тази цел, като приоритет 1 е  подобряване условията и качеството на живот чрез: развитие на инженерната и техническа инфраструктура; опазване и развитие на природното, културно и историческо наследство; подобряване на социалните услуги в общината и достъпа до съвременно и качествено здравеопазване, подобряване на възможностите за отдих и спорт; развитие на енергийната ефективност и сигурност; правене на политики, междуобщинско сътрудничество за споделяне на практики за подобряване на качеството на живот.

Втори основен приоритет е устойчивото икономическо развитие на общината.

Превръщането на туризма в стратегически икономически отрасъл в общината е третият основен приоритет на предложения план за развитие. Според направения анализ за състоянието на общината, туризмът е посочен като сектор с висок потенциал за растеж, за това е поставен и сред приоритетите.

Развитието на селското стопанство остава един от  най- важните икономически отрасли в общината. Особено внимание се обръща на развитието на леката промишленост, като се счита, че преработвателните предприятия са крайно недостатъчни за възможностите на общината.

Като последен приоритет (не по важност) е поставено подобряването на качеството на обслужване и административен капацитет на общината.

Подробно с Плана за развитие на общината в периода 2014-2020 г. може да се запознаете на сайта на общината.  Там са публикувани и системата от индикатори за наблюдение и изпълнение на Плана.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини