14 °C

В Деня на отворени врати съдия Спасимир Здравчев отговори на въпросите ни

Едва трима граждани се възползваха от отворените на 14 март врати на Районен съд - Първомай. Въпреки това съдия Спасимир Здравчев ни посрещна като добър домакин и отговори на въпросите ни за съда и работата му през последната година.

Т.К.: Откога в Първомай има правораздавателна институция?

Запазени исторически данни за създаването на съдебната институция в региона има от 1928 година. Тогава мировият съд в Борисовград се помещава в малка сграда от три стаи. В него работят един мирови съдия и няколко служители. След земетресението през 1928 година са разрушени обществени и частни сгради, една от които е на съда. По инициатива на родолюбиви граждани отпуснатите средства за обезщетяване на пострадалите са внесени във фонд за строителство на съдебна сграда. Тогавашният министър на правосъдието Йордан Качаков, родом от село Бяла река, Борисовградска околия, активно съдейства за построяването й до 1932 година. От тогава в съдебната сграда се помещават съдът и прокуратурата. Никакви промени в обществено-политическото развитие на града не повлияват на предназначението й. Сградата така е устроена, че от кабинета на председателя през междинна врата се влиза в съдебната зала. От 01.05.1945 година градът се преименува от Борисовград на Първомай. Тогава съдът от околийски става народен. След 1971 година народният съд е районен съд.

Т.К.: Колко са съдиите, които работят на територията на Първомайска община?

От създаването си до 14.12.1992 година съдът се ръководи от един съдия, наричан ръководител, а по-късно - председател. На посочената дата е назначен втори районен съдия с тенденция съдийският състав да се увеличи, като от 01.10.2001 година има трети съдия, от 26.11.2001 година - държавен съдебен изпълнител, а от 06.01.2004 година - съдия по вписванията. След преместване на съдия през 2012 година в Районен съд – Асеновград щатната численост на магистратите е намалена с една бройка, в края на 2012 година вторият съдия напуща системата и от тогава до днес в град Първомай работят председателят на съда, който разглежда наказателни дела, и един командирован съдия, разглеждащ гражданските дела. След обявен от Висшия съдебен съвет през 2013 година конкурс свободната щатна бройка е заета, но към момента спечелилият конкурса не може да встъпи в длъжност, тъй като конкурсът се обжалва.

Т.К.: Как се определя кой съдия кое дело ще разглежда?

Разпределението на делата в Районен съд - Първомай се извършва съобразно поредността на постъпването им според принципа на случайния подбор чрез електронно разпределяне между титулярите на съдебните състави.

Т.К.: Колко дела се разглеждат годишно в Районен съд – Първомай?

Постъплението на делата през 2013 година е общо 776, като средно на месец постъпват 64,67 броя дела, от които 19,67 наказателни и 45 граждански.

Образуваните граждански дела през 2013 година са 540. Най-голямо е постъплението на дела по чл. 410 и чл. 417 от ГПК – 337. След тях са исковете по Семейния кодекс – 66, облигационните искове - 53, по Закона за закрила на детето – 17, по Закона за защита срещу домашното насилие – 14, делбите – 10, по Кодекса на труда – 8, вещните искове - 7. Общо за разглеждане през 2013 година са 623 граждански дела, от които 559 са свършени.

През 2013 година постъпват общо 236 наказателни дела, които заедно с несвършените към началото на отчетния период 38 образуват броя на делата на производство – 274. Постъплението на наказателните дела зависи главно от внесените прокурорски актове (136 за 2013 година) и от внесените жалби срещу наказателни постановления (56 за 2013 година). За работата на държавното обвинение е показателен фактът, че през 2013 година няма върнати обвинителни актове.

Т.К.: Към кои дела обществото проявява по-специален интерес? Разглеждани ли са в Районен съд – Първомай такива дела?

През 2013 година в Районен съд – Първомай от Прокуратурата не са внасяни наказателни производства със значим обществен интерес, свързани с организирана престъпност, корупционни престъпления, изпиране на пари, с фондове на Европейския съюз, за деяния, извършени от народни представители, магистрати, членове на Министерския съвет и други лица, заемащи ръководни обществени и държавни длъжности, данъчни престъпления, престъпления, свързани с изготвяне, прокарване в обращение и използване на неистински и преправени парични знаци и кредитни карти и престъпления с предмет незаконен трафик на хора.

Т.К.: А колко от съдените миналата година лица са наказани?

Относителният дял на наказаните през 2013 година лица 109 спрямо 111 предадени на съд е 99,18 %.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
27 сеп 2020
Последни новини