4 °C

9 деца са настанени в 8 приемни семейства от общината

Петгодишно момченце бе изведено от биологично семейство и настанено в приемно в края на месец февруари по проект „И аз имам семейство” в Община Първомай. Социалните работници разказаха, че детето се чувства добре и спокойно. И до сега то е живяло с други деца. Новостта е за биологичното дете в семейството, което за пръв път има братче. Наблюдаващите разказват случка от първите дни на момчето в новото семейство, която звучи почти като експеримент. Родителите дали по две сладки на двете деца. Биологичното си изяло своите, а приемното дете -  изяло едната, а другата дало на майката. Социалните коментират случката като доказателство колко различно се чувстват децата, когато не са расли самички.

Утрешния празник 8 жени от общината ще посрещнат в нова роля – като приемни майки.  Вече има 12 утвърдени приемни семейства. В осем от тях са настанени 9 деца. Някои от децата посрещнаха за пръв път рождените си дни обградени с любов, в семейна среда, с торта и снимки – така както е в повечето обикновени семейства. Три от децата бяха подкрепени от приятели в новите си училища. Другите, които още не са ученици посещават или им предстои да тръгнат в детска градина, където ще имат възможност да се социализират.  Общият възрастов  диапазон на приемните семейства в общината е за деца от 0 до 14 години. Това дава възможност повече деца в риск да намерят закрила при приемни родители. Интересът към приемната грижа е по-голям от страна на ромския етнос. Действащите приемни родители се справят много добре с професионалните си ангажименти.

Често отглеждането на приемно дете се превръща в повод  биологичните да открият колко са щастливи със своите майка и татко. Коледните празници сътвориха поредното чудо в очите на едно десетгодишно дете. Елхата, подготовката на трапезата, подаръците предизвикали бурни емоции и възторг у едно приемно дете. През сълзи то заявило, че никога не е имало по- хубава Коледа. Биологичното дете пък било впечатлено от това, че за него преживяването е нормално, а има деца, за които е почти приказно и предизвиква толкова силни чувства.

Част от приемните родителите са преминали поддържащо обучение за повишаване на работния капацитет. Екипът по приемна грижа в Община Първомай осъществява обучение на близки и роднини, при които има настанени деца, по чл.26 от ЗЗД.

Община Първомай е една от общините партньори на Агенция за социално подпомагане, конкретен бенефициент по проект „И аз имам семейство”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме”, бюджетна линия BG051PO001-5.2.11.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини