16 °C

9 деца са настанени в 8 приемни семейства от общината

Петгодишно момченце бе изведено от биологично семейство и настанено в приемно в края на месец февруари по проект „И аз имам семейство” в Община Първомай. Социалните работници разказаха, че детето се чувства добре и спокойно. И до сега то е живяло с други деца. Новостта е за биологичното дете в семейството, което за пръв път има братче. Наблюдаващите разказват случка от първите дни на момчето в новото семейство, която звучи почти като експеримент. Родителите дали по две сладки на двете деца. Биологичното си изяло своите, а приемното дете -  изяло едната, а другата дало на майката. Социалните коментират случката като доказателство колко различно се чувстват децата, когато не са расли самички.

Утрешния празник 8 жени от общината ще посрещнат в нова роля – като приемни майки.  Вече има 12 утвърдени приемни семейства. В осем от тях са настанени 9 деца. Някои от децата посрещнаха за пръв път рождените си дни обградени с любов, в семейна среда, с торта и снимки – така както е в повечето обикновени семейства. Три от децата бяха подкрепени от приятели в новите си училища. Другите, които още не са ученици посещават или им предстои да тръгнат в детска градина, където ще имат възможност да се социализират.  Общият възрастов  диапазон на приемните семейства в общината е за деца от 0 до 14 години. Това дава възможност повече деца в риск да намерят закрила при приемни родители. Интересът към приемната грижа е по-голям от страна на ромския етнос. Действащите приемни родители се справят много добре с професионалните си ангажименти.

Често отглеждането на приемно дете се превръща в повод  биологичните да открият колко са щастливи със своите майка и татко. Коледните празници сътвориха поредното чудо в очите на едно десетгодишно дете. Елхата, подготовката на трапезата, подаръците предизвикали бурни емоции и възторг у едно приемно дете. През сълзи то заявило, че никога не е имало по- хубава Коледа. Биологичното дете пък било впечатлено от това, че за него преживяването е нормално, а има деца, за които е почти приказно и предизвиква толкова силни чувства.

Част от приемните родителите са преминали поддържащо обучение за повишаване на работния капацитет. Екипът по приемна грижа в Община Първомай осъществява обучение на близки и роднини, при които има настанени деца, по чл.26 от ЗЗД.

Община Първомай е една от общините партньори на Агенция за социално подпомагане, конкретен бенефициент по проект „И аз имам семейство”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме”, бюджетна линия BG051PO001-5.2.11.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини