9 деца са настанени в 8 приемни семейства от общината

Петгодишно момченце бе изведено от биологично семейство и настанено в приемно в края на месец февруари по проект „И аз имам семейство” в Община Първомай. Социалните работници разказаха, че детето се чувства добре и спокойно. И до сега то е живяло с други деца. Новостта е за биологичното дете в семейството, което за пръв път има братче. Наблюдаващите разказват случка от първите дни на момчето в новото семейство, която звучи почти като експеримент. Родителите дали по две сладки на двете деца. Биологичното си изяло своите, а приемното дете -  изяло едната, а другата дало на майката. Социалните коментират случката като доказателство колко различно се чувстват децата, когато не са расли самички.

Утрешния празник 8 жени от общината ще посрещнат в нова роля – като приемни майки.  Вече има 12 утвърдени приемни семейства. В осем от тях са настанени 9 деца. Някои от децата посрещнаха за пръв път рождените си дни обградени с любов, в семейна среда, с торта и снимки – така както е в повечето обикновени семейства. Три от децата бяха подкрепени от приятели в новите си училища. Другите, които още не са ученици посещават или им предстои да тръгнат в детска градина, където ще имат възможност да се социализират.  Общият възрастов  диапазон на приемните семейства в общината е за деца от 0 до 14 години. Това дава възможност повече деца в риск да намерят закрила при приемни родители. Интересът към приемната грижа е по-голям от страна на ромския етнос. Действащите приемни родители се справят много добре с професионалните си ангажименти.

Често отглеждането на приемно дете се превръща в повод  биологичните да открият колко са щастливи със своите майка и татко. Коледните празници сътвориха поредното чудо в очите на едно десетгодишно дете. Елхата, подготовката на трапезата, подаръците предизвикали бурни емоции и възторг у едно приемно дете. През сълзи то заявило, че никога не е имало по- хубава Коледа. Биологичното дете пък било впечатлено от това, че за него преживяването е нормално, а има деца, за които е почти приказно и предизвиква толкова силни чувства.

Част от приемните родителите са преминали поддържащо обучение за повишаване на работния капацитет. Екипът по приемна грижа в Община Първомай осъществява обучение на близки и роднини, при които има настанени деца, по чл.26 от ЗЗД.

Община Първомай е една от общините партньори на Агенция за социално подпомагане, конкретен бенефициент по проект „И аз имам семейство”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме”, бюджетна линия BG051PO001-5.2.11.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини