25 °C

Ученички от СОУ опитаха от живота и образованието в Барселона

Три ученички от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Кристина Христозова от 6Б клас,  Лиляна Караславова и Ивета Янева от 5А клас в продължение на две седмици живяха в домовете и учиха със свои връстници в испанския град Барселона. Те взеха участие в работна среща по проект „Гласове обединяващи Европа“ от секторна програма Коменски, програма Учене през целия живот. Заедно с тях беше и ръководителят на българската група госпожа Веселка Шопова.

Момичетата участваха пълноценно в учебния процес на училището, като дори са се опитали да решат контролна по математика, на която по- голямата Кристина се е представила отлично.

Освен българския екип, в Барселона са гостували деца от още 8 партньорски държави- Турция, Румъния, Полша, Германия, Франция, Англия Испания, Италия.  България и българските участници в проекта са били представен на английски език от Лиляна Караславова. Кристина е трябвало да прочете приказка, написана на английски език, включваща герой от 5 страни – участници. Ивета е представила страната ни чрез едно от най- красивите български стихотворения – „Де е България“ на Иван Вазов. Целият екип е участвал в състезателни игри в басейн и се е представил отлично.

Ивета Янева разказва с огромно въодушевление пред parvomai.net за града и семейството, за училището и децата в Барселона. Тя не е сигурна как точно ще ѝ бъде полезно всичко това, но знае, че има впечатления за много различно място за живеене и образование.

Първата разлика момичето открило в това, че в домовете хората не се събуват. Респектът от родителите е голям. Дисциплината в дома изисква да се ляга рано, да си подреждаш нещата. Сутрин децата са будни в 7.30, макар учебните занятия да започват в 9. Задължително се закусва вкъщи, а за училище можеш да си вземеш приготвен у дома сандвич.  В школото няма откъде да си купиш нищо за ядене, макар че след първия час има време за закуска. Учебната програма предвижда 4 часа за обяд и почивка. Храната се предлага в ученически стол и влиза в таксата на частното училище, която е 100 евро. За десерт учениците имат задължително плод. В часовете, продължаващи 60 минути, всеки ученик ползва свой таблет. Учителят контролира процеса на научаване и затвърждаване на материала, но след като излязат от сградата на училището, учениците нямат домашни и уроци.  В 17 часа учебният ден приключва.

Паметни за всички ще останат посещението на Камп Ноу, Саграда Фамилия, огромния аквариум и още много забележителни и красиви места в столицата на Каталония. 

Теодора Кирякова

Пред символа на Барселона - Саграда Фамилия

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
26 сеп 2020
Последни новини