Украйна на ръба на фалита

Украйна се нуждае спешно от €25 млрд.  ЕС, САЩ и МВФ могат да помогнат. Русия очаква легитимно правителство според споразумението от 21-ви.

Украйна се нуждае спешно от € 25 млрд., за да спаси финансите си, заяви изпълняващият длъжността финансов министър Юрий Колобов, цитиран от Франс прес и БНР.

Той апелира към западните държави да свикат донорска конференция в рамките на следващите две седмици. 
25-те милиарда ще бъдат използвани за макроикономическа стабилизация до края на следващата година.


Страната ни е на ръба на неплатежоспособността, заяви вчера временно изпълняващият функциите на президент Олександър Турчинов. Той разкритикува остро управлението на сваления президент Виктор Янукович и неговия премиер Микола Азаров, че са "разорили страната".

Държавната хазна на Украйна е празна, страната е докарана до фалит, заяви ръководителят на парламентарната фракция "Баткившчина" ("Отечество") Арсений Яценюк


"Такава финансова катастрофа Украйна не е виждала през всичките години на независимост", добави той и призова за бързо съставяне на правителство.

След формирането на ново правителство в Украйна ЕС е готов да предостави на Киев 20 милиарда евро за провеждане на реформи, обяви председателят на комисията по външните работи в Европейския парламент Елмар Брок.

Тази помощ може да се предостави незабавно за предотвратяване на дефолт”, каза Брок в неделя вечерта.
По думите на Брок, помощта на ЕС ще бъде насочена за създаване на по-добри условия за икономиката в бъдеще, за да се подготви страната за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС.


Британският министър на финансите Джордж Осбърн заяви, че Великобритания, заедно с други западни страни, е готова да финансира пакет с помощи за Украйна. 


Най-важното в момента е да бъдат възстановени политическата стабилност и  реда в Киев и другите градове”, каза Осбърн на заседанието на  финансовите министри от Г-20 в Сидни.

Също от Сидни министърът на финансите на САЩ Джак Лу заяви, че "САЩ и други страни са готови да помогнат на Украйна в усилията й за връщане къмдемокрацията, стабилността и растежа".

Преди събитията от последните дни Русия обеща на Украйна заем от 15 милиарда долара и значително намаление на цената на природния газ. В края на декември тя отпусна 3 милиарда долара, но неотдавна отмени следващия транш от 2 милиарда. Изплащането на остатъка от обещания заем вече е твърде несигурно, отбелязва АФП.
Москва настоява за пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари в Украйна.
"Готови сме за диалог с Русия, готови сме да развиваме отношенията си на равнопоставена основа, при която да бъде уважен европейският избор на Украйна. Надявам се, че тази ориентация ще бъде потвърдена на президентските избори", насрочени за 25 май, заяви Олександър Турчинов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини