19 °C

Мария Кочева удари 85

Мария Кочева е бивш главен библиотекар в първомайското читалище и доайен на театралните и музикалните колективи. Солистка в почти всички оперетни спектакли и музикални групи, театрал и ръководител на детски куклен състав. На 85 години тя продължава да бъде едно от най- популярните лица на читалището.

Използвахме рождения ѝ ден – 17 февруари, за да се срещнем с нея, да я поздравим и да ѝ зададем въпросите от популярната от началото на миналия век анкета на проф. Иван Шишманов.

1.Достойнство, което най- много цените в хората, у мъжа, у жената?

Да са честни. Аз съм работила само в читалището. Там получих много, там придобих и самочувствие. Но имаше моменти в живота ми когато съм получавала и много удари под кръста. Затова искам хората да са честни, добри и достойни.

Аз имах много хубаво детство – срещнах много хубави хора – благородни. Сега май са на изчезване.

2.Вашата отличителна черта?

Много съм открита. Това понякога пречи, но не мога да го променя.

3.Вашата представа за щастието?

Много е трудно да се каже. Аз съм щастлив човек. Обградена съм с внимание – от близки, от децата на брат ми. Затова съм щастлива.

4. Вашата представа за нещастието?

Не знам. Каквото и когато дойде аз го приемам. Може би нещастие е да загубиш много близък човек.

5.Недостатък, който сте склонни лесно да простите?

Аз прощавам всичко. Моята майка беше много религиозен човек и така ме е учила – да прощавам всичко.

6.Недостатък, който ви внушава най- голямо отвращение?

Лицемерието, злобата, завистта

7. Вашата антипатия?

Простотията

8. Вашето любимо занимание?

Книгите. Четенето.

9.Вашите любими поети?

По-старите – на първо място Вазов, Яворов, Дебелянов и други.

10. Вашите любими прозаици?

Пак Вазов и още много чужди

11.Вашият любим герой?

Толкова са много че не мога да посоча нито един най-напред.

12. Играла сте в много оперети – имате ли любими героини?

Аршим Мал Алан и Лиляна

13.Вашето любимо цвете?

Лалетата, по-специално жълтите лалета и  хризантемите. Пролетните и есенните цветя.

14. Вашият любим цвят?

Тъмно синьо.

15. Вашето любимо име?

Никола. Нямаме нито един Никола или Николай в рода ни. Правих  родословно дърво, стигнах до седмо коляно и всики вървят Костадин, Георги, Костадин – Георги… и нито един Никола. Не знам защо толкова ми харесва това име. И моето име си харесвам много – името на Света  Богородица. Благодаря ѝ, че ме държи здрава и ми помага.

16. Любимо ястие?

Много са (усмихва се многозначително – един вид това не е добре). Всичко, което съдържа патладжан, мусака, сарми, особено с лозови листа.

17. Вашата любима мисъл?

Бедността иска добро прекарване. Това е мисъл на майка ми и всички мои приятели я знаят и често си я повтаряме

18. Вашият любим девиз?

Бъди такава каквато си до края.

19. Вашият любим филм?

„Снежният рай“ със Соня Хеня, красавица, танцьорка. Сега няма такива филми. Сега сме принудени да гледаме турски сериали. Дори и аз го правя.

20. Музиката, която те вдъхновява?

Лека класическа. Танцувална – танго. Съвременната музика не я възприемам. Чалга!

21. Голяма част от твоя живот е минал в читалището. Какво ти даде то?

Библиотеката ме направи широко скроен човек, сцената ми даде много свобода; от читалището получих много и хубави приятелства. Още помня 1 септември – 1958 година. В читалището дойде Марияна Николова – помня как беше облечена, якичката, полата, чантата (много модерна чанта с кръгли дръжки), помня и първите ѝ думи „Аз вече ще работя тук“. От този ден сме приятелки.

Богат живот имах в читалището. Макар, че Делчев ни държеше на репетиции до 2 през нощта, а на другия ден отивахме на работа, никой не се е оплаквал. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини